HomeEntertainmentMark Rutte en Hugo de Jonge gaan viraal met deepfake kerstliedje

Mark Rutte en Hugo de Jonge gaan viraal met deepfake kerstliedje

Dat we regelmatig grappige filmpjes van onze beleidsbepalers tegenkomen is niet ongewoon meer. Zeker niet nu er met deepfake technologie gewoon iets vanuit het niets gemaakt kan worden. Deze kans zagen de twee broers Matties en Cas ook en besloten daarop in te springen met een deepfake kerstliedje dat wordt gezongen door Mark Rutte en zijn kompanen. 

Deepfake technologie

Deepfake is een techniek die gebruikt wordt om menselijke beelden samen te stellen op basis van artificiële intelligente. De techniek maakt gebruik van bestaande afbeeldingen. Deze worden gecombineerd en over elkaar gezet, zodat het programma gezichtsuitdrukkingen leert maken. Deepfake is een ontzettend interessante ontwikkeling maar neemt ook de nodige risico’s met zich mee. Zo kan deepfake voor kwade doeleinden in worden gezet. Gelukkig is een deepfake kerstliedje gewoon een leuke grap!

deepfake technologie

De makers

De makers van het liedje zijn de twee broers Matties en Cas. Zij hebben een bedrijf dat deepfake video’s maakt voor verschillende doeleinden. Zij gebruiken technieken die veel verder gaan dan de ‘simpele’ apps op deepfake gebied. Ze benadrukken dan ook dat het een hoop tijd heeft gekost om het deepfake kerstliedje met Mark en co te maken.

Gevaren van deepfake

Toch wordt het steeds makkelijker om deepfake technologie toe te passen. De gevaren die hieraan zitten zijn best behoorlijk. “De techniek is inmiddels zo geavanceerd dat de montage door een leek niet te zien is. In dit geval is het humoristisch, maar het kan ook heel gevaarlijk zijn”, is wat Bart Jacobs aan RTL Nieuws vertelde. Eerder zagen we al deepfake filmpjes opduiken waarin BN’ers in hun ‘nakie’ gefaked werden. Dit doet natuurlijk enorme schade aan iemands imago.

Satire

De gevaren van deepfake zijn duidelijk maar voorlopig kunnen we wel genieten van de satire die we voorbij zien komen. Ik zou zeggen, ga even zitten en geniet van een minuut engelenzang. Let ook vooral op het hoge stemmetje van de Jonge!

Meer van dit