HomeGadgetsDe beste drones die je mag vliegen zonder vliegbewijs

De beste drones die je mag vliegen zonder vliegbewijs

De regelgeving omtrent drones is sinds 31 december 2020 aangepast. Dat betekent dat er nieuwe regels zijn omtrent het vliegen van drones. Wil je met een drone vliegen? Let dan even goed op want je hebt nu al snel een vliegbewijs nodig. Gelukkig zijn er nog een aantal hele goede oplossingen. We hebben hier de drones die je mag vliegen zonder vliegbewijs op een rijtje gezet.

Wat zijn precies de nieuwe regels?

Per 1 januari 2021 hebben alle dronevliegers een registratieplicht nodig, behálve de bezitters van zogenaamde speelgoeddrones die minder wegen dan 250 gram én geen camera hebben. Heb je dus een drone van 251 gram? Dan dien je jezelf te registreren bij het RDW en moet je zelfs een kennistest doen bij een vliegschool. Een soort theorie examen voor je vliegbewijs dus. Ook wanneer je met drones vliegt die een camera hebben, moet je jezelf aanmelden bij het RDW. Op het moment dat de drone minder dan 250 gram weegt, hoef je dan geen toets te maken.

Uitzonderingen

Gelukkig zouden regels, regels niet zijn als er geen uitzonderingen gemaakt zijn. Zo worden drones die minder dan 250 gram wegen en bestempeld zijn als ‘speelgoeddrones’, uitgezonderd. Als je jezelf aan de algemene dronevliegregels houdt, kan je dus vliegen wat je wilt. Het begrip speelgoeddrone is heel breed te nemen. Kort uitgelegd gaat het om een drone die bestuurbaar/aantrekkelijk zou zijn voor kinderen onder de 14 jaar.

Drones zonder vliegbewijs

Maar welke drones zijn er dan nog die je kunt vliegen zonder vliegbewijs? En wat koop je dan eigenlijk? Wij hebben drie drones voor je uitgezocht die je gewoon zonder vliegbewijs mag vliegen.

DJI Mini 2

Deze topper lijkt wel precies gemaakt voor deze regel. De drone weegt 249 gram. Dit is tevens eigenlijk het beste wat je kunt vliegen, zonder dat je daarvoor een vliegbewijs nodig hebt. Wél zit er een camera op en zal je hem dus moeten registreren maar dat is zo gepiept. Het enige nadeel van deze drone is dat hij wat gevoelig is voor de wind.

DJI Mini 2

Hij bereikt met gemak de toegestane hoogte en schiet daarbij prachtige beelden met zijn 12 megapixel camera. Ook het besturen is vrij makkelijk gemaakt want hij stijgt zelf op en heeft een return to home functie. Ideaal dus! De DJI Mini 2 is verkrijgbaar bij meerdere grote winkels maar wij vonden hem op het moment van schrijven bij bol.com het goedkoopst.

Pocket drone met camera

We begrijpen dat als je gaat beginnen met vliegen, je niet per se gelijk een dure drone wilt halen. Een prima oplossing is deze pocket drone. Vanzelfsprekend is de kwaliteit allemaal een stuk minder, maar het is wel de eerste stap die je kan zetten naar het zelfverzekerd vliegen. Met de lage prijs van €79,- is dit zeker de moeite waard om in te gaan stappen met het dronevliegen.

Ook deze zou je eigenlijk moeten registreren maar ik denk (!geen advies!) dat je er best nog wel eens mee weg zou kunnen komen als je jezelf van de domme houdt. Deze drone staat bekend als prima instapmodel! Bij bol.com heb je de meeste keuze in model. Hij is er namelijk ook met een 4k camera en een betere accu.

Cheerson CX-10 Mini Drone

Weet je nou nog helemaal niet of dat drone vliegen wel wat voor jou is? En wil je al zeker niets te maken hebben met een vliegbewijs of inschrijving bij het RDW? Ga dan voor deze topper. Deze drone is de kleinste drone die er te vinden is. Hoewel dit een hele hoop nadelen met zich mee brengt, is het wel de ideale drone om gewoon eens uit te gaan testen. Hij laadt namelijk snel op, is binnen met gemak te gebruiken, kan trucjes én stabiliseert zichzelf in de lucht. Je hebt er vervolgens zo’n 7 minuten plezier van.

Cheerson CX-10 mini quadcopter

Het bereik is tot wel 20 meter maar zorg wel dat het niet waait als je buiten aan de gang gaat. We hadden er namelijk zelf één om uit te testen maar die ligt nu al een tijdje in de sloot.. Wel 4 minuten lol mee gehad! Je haalt hem nu met korting bij megagadgets!

Ben je nou dol op vliegende dingen? Check dan ook eens ons artikel over de 10 grootste vliegtuigen ter wereld!

Meer van dit