HomeWheelsDit zijn alle kentekens die in Nederland door het RDW verboden zijn

Dit zijn alle kentekens die in Nederland door het RDW verboden zijn

In Nederland zijn bepaalde kentekens verboden vanwege hun potentieel beledigende of aanstootgevende karakter. Dit kan bijvoorbeeld gaan om kentekens met racistische, seksistische of andere aanstootgevende taal, of kentekens die politieke statements maken of politieke partijen promoten.

Kentekenplaat

Het kenteken wordt toegewezen door de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW) en bestaat uit een combinatie van cijfers en letters die niet zelf gekozen kan worden. Alle kentekens worden automatisch gegenereerd door de RDW en er is geen mogelijkheid om zelf te kiezen welk kenteken op je voertuig wordt geplaatst.

Met een ruig kenteken moet je dus echt geluk hebben. Zéker omdat de meest ruige kentekens allemaal onmogelijk zijn gemaakt in Nederland. Op dit moment zitten we in de kentekenreeks met sidecode 10 en dat betekent dat er momenteel niet echt grappige nummerplaten uitrollen. Straks in sidecode 11 is er weer meer mogelijk.

Wat kan niet

Wat dan écht niet kan zijn de kentekens met de volgende lettercombinaties: GVD, KKK, KVT, LPF, NSB, PKK, PSV, PVV, SGP, TBS, VVD, SS en SB. Ook de klinkers zijn helaas allemaal verboden dus echt woorden zoals KUT of PIK zijn helaas niet te maken. Tot slot zijn ook de C en de Q verboden. Dat komt omdat die teveel op een O zouden lijken.

Bij onze Belgische buren kun je wél bijna alles laten maken wat je wilt. Vanaf zo’n 1.000 euro rijd jij rond met een gepersonaliseerd woord op je auto. Zijn toch wel dingen die ze daar beter geregeld hebben dan wij hier ;-).

Meer van dit