HomeEntertainmentWat heb je nodig om te starten met youtube

Wat heb je nodig om te starten met youtube

YouTuber, streamer, vlogger en influencer ook wel content creators. Vraag een willekeurige basisschool klas of zij dit later willen worden en de helft steekt zijn hand op. Vroeger was dit piloot, brandweerman of profvoetballer. Bij deze beroepen heeft iedereen een beeld. Maar wat doet bijvoorbeeld een YouTuber heel de dag? En wat heb je nou precies nodig om te starten met YouTube? Vandaag gaan we eens kijken hoe dit zit! Geloof jij nog niet helemaal dat beroepen zoals streamen echt geld kan opleveren? Wij vertellen er meer over in dit artikel: KLIK.

Wat ga je doen op YouTube?

Vrijwel iedereen op sociale media is uniek. Natuurlijk kan het soms op elkaar lijken maar wanneer je iemand langer volgt zit er altijd een persoonlijkheid achter. Nog voor dat je begint moet je nadenken over wat jij precies wilt gaan doen. Ga je vloggen, video’s maken over make-up of liever over videogames? Er zijn zo veel mogelijkheden! Denk hierbij vooral aan wat jij leuk vindt om te maken. Sommige beginnen bijvoorbeeld met het maken van video’s die ze niet leuk vinden. Dit doen ze alleen omdat het wel goed wordt bekeken. De vraag is hoe lang je dit vol blijft houden. Stel je toch eens voor dat je dag in dag uit bezig bent met dingen waar je geen bal aan vind. Goed over nagedacht? Top! Dan kunnen we gaan kijken wat je nou allemaal nodig hebt om te starten met YouTube.

Wat heb je nodig om te starten met YouTube?

Ohjee… een oerwoud aan spullen de je zou kunnen kopen en elke winkel raad weer een andere microfoon of camera aan. We gaan kijken wat je het beste kan kopen wanneer je gaat beginnen met het maken van content. Hierbij houden we ook rekening met wat jij bijvoorbeeld gaat doen. Daar gaan we!

Camera: Een camera is voor veel content creators erg belangrijk. Het toont veel extra waarde aangezien je publiek een band met jou als persoon op kan bouwen. Stel je hebt er voor gekozen om muziek te gaan maken? Ook dan scoren creators beter wanneer zij filmen wat ze doen.

Welke camera heb ik nou eigenlijk nodig? Laten we een paar voorbeelden erbij pakken. We beginnen met de makkelijkste. Pak je telefoon! Hoe simpel is het? Vrijwel iedereen heeft tegenwoordig een telefoon waarmee ze al goede kwaliteit foto’s en video’s kunnen gaan maken. Zelfs live streamen is mogelijk vanaf je telefoon! Wanneer je echt wilt gaan kijken naar een goede en makkelijke camera, denk dan aan een kleine pocket camera. Weer iets verder kom je bij DSLR camera’s zoals een Canon M50

Canon M50

Nog een voorbeeld; Een streamer op het gebied van gamen. Je hebt het beeld van de game maar zoals gezegd zal je publiek meer connectie met jou hebben als ze je kunnen zien. Hierbij is het aan te raden om een simpele webcam te nemen. Een van de bekendste webcam merken is Logitech. Hier zijn de C920 en C922 de meest gebruikte.

Camera tip! Wanneer je een slechte kwaliteit hebt op bijvoorbeeld je webcam koop dan niet meteen een betere webcam. Kijk eens naar de ruimte waar je in zit. Is er genoeg licht voor de camera om jou goed op te nemen? Let dus even op voordat je jouw geld weggooit voor een nieuwe camera/webcam, het is vaak al op te lossen door een lamp!

Geluid: Beeld en geluid zijn de twee grootste onderdelen bij het creëren van content. Geluid zit ook vaak al in een camera (als je deze gebruikt). Dit is niet altijd het beste geluid maar om te beginnen is dit prima. Ook veel gamers hebben een headset waar een microfoon in zit. Deze zou je ook kunnen gebruiken om je stem op te nemen voor video’s. Het soort microfoon ligt voornamelijk aan de content die jij maakt. Een microfoon om aan je pc aan te sluiten is namelijk niet heel handig als je mensen gaan interviewen op straat.

Microfoons zijn er in verschillende prijzen. Het is serieus mogelijk om een microfoon aan te schaffen onder de tien euro. Deze zal natuurlijk niet dezelfde kwaliteit hebben als één van 100 euro. Vaak wordt wel gezegd dat wanneer je boven de 100 euro zit het allemaal een stuk minder uit maakt. Wat ik bedoel: het verschil in kwaliteit is veel meer tussen de 10 en 100 euro dan tussen de 100 en 500. Mocht je een budget hebben en een goede USB microfoon zoeken? Zelf gebruiken wij al twee jaar de Blue Yeti. Deze is robuust en werkt prima.

Software: Ondertussen kunnen we al content maken. Deze hoeft alleen nog bewerkt te worden. Ook als je iets opneemt op de pc zoals games of animaties. Zorg dan dat je software heb om dit op te nemen of te maken. Tijdens het nabewerken van video’s en foto’s zijn er twee programma’s die veel gebruikt worden. Voor video’s is dit “Première pro” en voor foto’s is dit “Photoshop”.

Wat missen we nog?

Tot nu toe hebben we het alleen gehad over de basics om te starten met YouTube. Met de bovenstaande informatie zou je in staat moeten zijn om content te gaan maken. Wanneer je het goed wilt aanpakken komt er wel nog veel meer bij kijken. Denk hierbij aan de opmaak van je kanaal: Hoe ziet alles eruit? Welke thumbnail ga je gebruiken? Hoe zorg je voor contact met kijker? Content is key maar het zijn de kleine dingen die gaan bepalen of jij een succesvolle YouTuber gaat worden of niet.

 

 

Meer van dit