HomeTechZo ziet het eruit wanneer het blussysteem van een tankstation afgaat

Zo ziet het eruit wanneer het blussysteem van een tankstation afgaat

Hoe blust een tankstation een vuur? Nou zo dus! Het blussysteem van dit tankstation ging namelijk per ongeluk af en dat staat op video. Op de beelden zie je toch scenes die je normaliter niet zo snel kunt zien. Goede reden om het blussysteem van een tankstation eens onder de loep te nemen.

Bluspoeder

Op de beelden is te zien hoe nietsvermoedende mensen rustig staan te tanken. Wanneer ineens het beveiligingssysteem af gaat, zijn ze in no-time bedekt met bluspoeder. Het voorval speelde zich af in Massachusetts, Amerika. Hoewel het er gaaf uit ziet, is de werking uiterst effectief. Elk willekeurig vlammetje zou namelijk door deze hoeveelheid bluspoeder direct gedoofd worden.

Het bluspoeder is gemaakt van natriumwaterstofcarbonaat. De reden hiervoor is dat deze stof de zuurstof weghaalt bij het vuur, waardoor het stikt en dus dooft. Voor mensen is het alles behalve dodelijk maar je kunt er wel erg veel last van hebben als die prut in je ogen komt. Ook je luchtwegen zijn er niet perse blij mee als een dergelijke hoeveelheid je nietsvermoedend raakt.

Uniek

Niet elk benzine station ter wereld heeft deze blussystemen. Sterker nog, zelfs in Amerika verschilt het per staat welk systeem er gehanteerd wordt. In Nederland hebben we een dergelijk systeem nog niet gezien. Wat we wel weten is dat in Nederland de brandstofkleppen sluiten op het moment dat er vuur waargenomen wordt. Het is in ieder geval uniek om zo duidelijk te kunnen zien hoe die blussystemen werken. Wat er in dit geval precies mis ging is niet helemaal duidelijk.

Meer van dit