HomeWheelsIn Zwitserland willen ze elektrische auto's gaan verbieden vanwege stroomtekort

In Zwitserland willen ze elektrische auto’s gaan verbieden vanwege stroomtekort

Elektrische auto’s zijn, net nu ze een beetje betaalbaar en populair beginnen te worden, het kind van de rekening als het gaat om stroomtekorten. Elektriciteit is in korte tijd veel duurder geworden, maar ook veel schaarser. Om die stroomtekorten op te vangen, zouden elektrische auto’s plaats moeten maken.

Het milieu

Hoewel elektrische auto’s in verhouding ontzettend goed zijn voor het milieu, zullen ze toch moeten wijken wanneer er stroomtekorten op doen. Vooral Franse netbeheerders zijn momenteel al aan het voorbereiden op mogelijke storingen in Januari en Februari. Bijna de helft van alle elektriciteitscentrales worden namelijk stilgelegd voor reparaties en onderhoud.

Voor Zwitserland geldt dat het grootste deel van de elektriciteit komt van binnenlandse waterkrachtcentrales, maar dat ze voor de rest toch echt bij buurman Frankrijk moeten aankloppen. Om alvast voorbereid te zijn op eventuele noodsituaties, heeft de Zwitserse regering een wetsvoorstel opgesteld om elektrische auto’s te kunnen verbieden.

elektrische autos verbieden

Wetsvoorstel

In het wetsvoorstel staat onder andere dat bij het uiterste geval elektrische auto’s een rijverbod krijgen, maar ook dat bijvoorbeeld wasmachines niet meer boven de 40 graden mogen draaien. Daarnaast zouden bladblazers, terras verwarmers en stoelverwarmingen in de skilift ook niet meer aan mogen.

Of de wet ook echt aangenomen gaat worden is nog de vraag maar het feit dat het wetsvoorstel er al ligt, zorgt er voor dat eigenaren van elektrische auto’s niet blij zijn. In Nederland ligt er momenteel nog geen dergelijk wetsvoorstel. Wel is het zo dat er problemen kunnen gaan ontstaan want we halen net als Zwitserland onze stroom ook gedeeltelijk uit Frankrijk. De tijd zal het leren…

Bron: SGXL

Meer van dit