HomeSmartphonesWhatsApp gaat nu ook advertenties vertonen: 'Hier verschijnen ze'

WhatsApp gaat nu ook advertenties vertonen: ‘Hier verschijnen ze’

Het leek er even op dat ze er niet zouden komen, maar dit blijkt toch wel het geval; advertenties op WhatsApp. Moederbedrijf Meta bespreekt de plannen om advertenties in de berichtendienst te tonen al langer, maar dat stuitte op veel verzet. In september ontkende WhatsApp-CEO Will Cathcart nog dat er reclame op de dienst zou worden getoond, maar daar komt hij nu op terug. Waar gaan deze advertenties te zien zijn? Tussen de chats? Wij hebben de beschikbare informatie opgezocht.

Advertenties op WhatsApp

In september van dit jaar schreef The Financial Times dat er in de vergaderzaal van Meta gesprekken zijn gevoerd over het tonen van advertenties op WhatsApp. Toen dit bericht naar buiten kwam ontkende WhatsApp-topman Will Cathcart nog stellig dat dit gaat gebeuren. De plannen leidde tot interne commotie binnen het bedrijf, waarna de plannen tijdelijk in de koelkast werden gezet. In een verklaring zei Cathcart destijds: “Er worden geen advertenties op WhatsApp getoond, wij doen dit niet”.

We zijn nu een paar maanden verder, maar van die stellige overtuiging is niets meer over. Advertenties op WhatsApp lijken er toch echt te gaan komen. In een recent interview in Braziliaanse media heeft Cathcart zijn eerdere uitspraken ‘verduidelijkt’. Reclame op de berichtendienst gaat er wel komen, alleen de plekken waarop ze worden getoond zullen weinig tot geen hinder voor de gebruiker opleveren. Maar waar zullen ze dan worden getoond? Want tussen de chats is dan uiteraard geen optie.

Op deze plekken is reclame op WhatsApp te zien

Will Cathcart heeft aangegeven dat er geen reclame tussen de chats te zien zal zijn. Er zouden advertenties op andere plekken in de app te zien kunnen zijn, zoals in status of kanalen. In kanalen kunnen mensen betalen voor een abonnement zonder reclame, maar ze zullen op een ‘discrete wijze’ worden getoond. Naast reclame in kanalen is de optie om advertenties te tonen in Stories-achtige onderdelen binnen de app ook een optie, zoals bij Status.

We komen dus niet onder advertenties op WhatsApp uit. De populaire berichtendienst lijkt dus wel overstag te gaan als het gaat om de plannen van moederbedrijf Meta, dat eerder sprak over dergelijke plannen voor op de lange termijn. Deze termijn lijkt nu dus aangebroken te zijn. Het is nog niet bekend wanneer de advertenties daadwerkelijk worden getoond, maar dat zal hoogstwaarschijnlijk na een update worden doorgevoerd.

advertenties op whatsapp meta

Meer van dit