HomeSmartphonesHuh? Zo lezen medewerkers van WhatsApp jouw berichten mee

Huh? Zo lezen medewerkers van WhatsApp jouw berichten mee

Facebook, het bedrijf van onder andere Instagram en WhatsApp, blijkt wederom te hebben geloven over de privacy van gebruikers. Het blijkt namelijk dat ze niet helemaal eerlijk zijn geweest over wie jouw berichten op WhatsApp kunnen lezen, dit blikt uit onderzoeken van ProPublica.

Medewerkers lezen jouw WhatsApp chats

De reputatie rondom privacy was al flink bagger, maar dit slaat echt alles. Eerder werd al bekendgemaakt dat data, onder andere naam en woonplaats, van 5,4 miljoen Nederlandse Facebook-gebruikers werden gelekt. Nu gaat ook WhatsApp de mist in.

WhatsApp is sinds 2014 eigendom van Mark Zuckerberg’s Facebook. Het werkte in eerste instantie volledig onafhankelijk van Facebook, maar langzamerhand integreren de apps steeds meer met elkaar. En dat is natuurlijk niet gewenst voor de gebruiker.

De CEO van Facebook benadrukte eerder dat WhatsApp gebruik maakt van end-to-end encryptie. Hierdoor zijn de berichten van gebruikers helemaal privé en veilig *kuch kuch*. Dit bleek toch niet het geval. Het journalistieke platform ProPublica liet namelijk onderzoeken hoe de vork echt in de steel zit. En dat is niet best.

Wanneer leest WhatsApp mee?

Facebook heeft namelijk meer dan duizend contentmoderators in dienst. Deze lezen de gesprekken van WhatsApp-gebruikers. De uitspraken van Markie kloppen dus van geen kant. Uiteraard lezen de moderators niet alle chats en ook niet zomaar. Als een persoon of een groep gerapporteerd wordt, krijg je de melding dat de chat naar Whatspp wordt gestuurd.

Hierdoor kunnen de moderators de laatste vijf berichten inzien, inclusief foto’s en video’s. Dit is geen ramp, vinden wij zelf. Toch is het echt een leugen van het bedrijf en dat is natuurlijk niet netjes. We zijn nu al benieuwd naar het volgende schandaal rondom Facebook.

Meer van dit