HomeTechWelke apparaten verbruiken de meeste stroom: Dit zijn de 5 grootste energieslurpers

Welke apparaten verbruiken de meeste stroom: Dit zijn de 5 grootste energieslurpers

Door de huidige stroomprijzen zijn we ons steeds bewuster gaan gedragen als het gaat om het verbruik van energie. Besparen op energie is bijna een volkssport geworden, dus kiezen we in de winkel liever voor huishoudelijke apparaten die energiezuinig zijn. Maar welke apparaten in huis verbruiken het meeste stroom? En wat kunnen we doen om ons stroomverbruik te verminderen?

Apparaten die het meeste stroom verbruiken

Het zijn vooral huishoudelijke apparaten, zoals witgoed die het meeste stroom verbruiken. Dit zijn tevens apparaten die dagelijks worden gebruikt. Een televisie wordt vaak gebruikt, maar die zijn vandaag de dag zeer energiezuinig. Ter voorbeeld: een televisie van 32 inch met een energielabel A verbruikt op jaarbasis slechts 17 kWh per jaar. Dat is omgerekend slechts vijf euro aan kosten voor stroom.

Als je een televisie van 65 inch koopt met energielabel G, dan ben je 230 kWh kwijt, en dan kost je 70 euro per jaar. Als je wil besparen op energie dan is het raadzaam om te kijken of je een energiezuinige tv hebt. Er zijn nog meer energieslurpers in huis, waar we helaas niet zonder kunnen. Maak een rondje door je huis en bekijk of een van de onderstaande apparaten het meeste stroom verbruikt.

1. De wasdroger

We beginnen bij een van de grootste energievreters in huis: de wasdroger. De meeste mensen – vooral gezinnen – gebruiken dit apparaat dagelijks en soms zelfs meerdere keren per dag. Als je hem drie keer per week gebruikt, dan ben je gemiddeld tussen de 36 euro en 123 euro per jaar kwijt, afhankelijk van het energielabel. Het loont dus om te kijken naar welk label je hebt. Tip: hang je was op als het kan, vooral bij lekker weer.

2. De vaatwasser

Als je een gemiddeld huishouden hebt, dan zet je de vaatwasser zeker een keer per dag aan. Dat is dus zeven keer per week. Ook in dit geval kun je beter kijken naar je energielabel, want dit apparaat gebruikt ook de meeste stroom in huis. Het kost je gemiddeld tussen de 150 euro en 170 euro per jaar, plus het water wat dit apparaat gebruikt. Een dure prijs voor gemakzucht. Tip: was regelmatiger met de hand af.

3. Een koelvriescombinatie

Als je een koelkast koopt, dan is het zeker raadzaam om naar het energielabel te kijken, want dit apparaat vreet ook de meeste stroom in huis. Als je energielabel B hebt, dan ben je jaarlijks ongeveer 36 euro kwijt (120 kWh stroom), maar als je energielabel G hebt dan zit je al snel op het dubbele. Een Amerikaanse koelkast is helemaal duur, dan betaal je zelfs tot 36% meer. Tip: Koop een koelkast op maat voor jouw gezin, met energielabel A uiteraard.

 

4. De wasmachine

Deze mag niet ontbreken in het lijstje met apparaten die het meeste stroom verbruiken. Het is een noodzakelijk kwaad, dus we ontkomen er niet aan om er eentje aan te schaffen. Het is erg belangrijk dat je een energiezuinig model koopt, want dit zijn echte stroomvreters. Zelfs een zuinig model kost je jaarlijks tussen de 125 en 200 kWh per jaar. Dat kost je tussen de 38 euro en 60 euro per jaar. Tip: ’s nachts was je het goedkoopst, dus probeer te wassen op daluren.

5. Jacuzzi

Niet iedereen heeft een jacuzzi in de tuin, en dat is maar goed ook. De kosten voor een bubbelbad in je tuin zijn hoog omdat het water continu op temperatuur moet worden gehouden. Als je er eentje in de tuin hebt dan kun je deze het beste meteen wegdoen en af en toe lekker bubbelen in een zwembad of welness-spa. Je bespaart dan namelijk 600 euro per jaar. Een jacuzzi vreet maar liefst 2000 kWh per jaar. Tip: koop hem niet, want dan ben je een stuk goedkoper uit op jaarbasis.

Meer van dit