HomeTechHandelen in LEGO: je kunt er steenrijk van worden

Handelen in LEGO: je kunt er steenrijk van worden

We besteden regelmatig aandacht aan interessante en unieke LEGO-sets en dat is niet zonder reden. Speelgoed van de Deense fabrikant is niet alleen een leuk tijdverdrijf, maar voor veel verzamelaars is het ook lucratieve handel. Je kunt namelijk best rijk worden door te handelen in LEGO. We hebben uitgezocht hoe handelaren te werk gaan en waar je jouw unieke en gewilde sets het beste kunt verhandelen.

Handelen in LEGO

Er bestaan verschillende platforms waar je jouw LEGO te koop kunt zetten. Handelaren maken het meeste gebruik van de website Brickset.com. Op deze overzichtelijke websites kun je sets kopen en verkopen. Het is belangrijk dat je weet wat je verkoopt. LEGO-sets die uit de periode 1987 tot en met 2015 stammen, stijgen gemiddeld 11 procent per jaar in waarde. Dit is meer winst dan met sommige aandelen te behalen valt.

LEGO-sets die zeldzaam gaan worden leveren op termijn het meeste op. Denk hierbij aan thema-sets van bepaalde films, zoals Star Wars en Avatar. Als je de term LEGO EOL (End of Life) Googled, dan kom je vanzelf op websites uit die een lijst hebben met sets die binnen afzienbare tijd uit de handel gaan.

Die sets die uit de handel gaan, zijn de sets die je aan wilt schaffen om te investeren. Handelen in LEGO kun je namelijk het beste met sets die niet meer gemaakt worden.

Op deze manier gaan handelaren in LEGO te werk

LEGO werkt met seizoenen. Elk seizoen komt er een nieuwe set uit, en stopt de productie van een andere set. Handelaren weten dit ook en kopen, voordat de productie van een EOL-set stopt, één of meerdere sets in.

Vervolgens wachten ze tot de vraag naar deze sets stijgt, waarna ze de sets op handelsplatformen plaatsen en verkopen aan de hoogste bieder.

Niet alleen sets, maar ook bepaalde minifiguren en accessoires van een set kunnen veel geld waard zijn. Een bepaalde kleur helm van een poppetje kan bijvoorbeeld meer waard zijn dan een andere kleur.

We hebben eerder 3 tips voor het schatten van de waarde van LEGO gedeeld. Als je wilt gaan handelen in LEGO dan is het raadzaam om jezelf eerst goed in te lezen en je te laten informeren.

De beste manieren om te investeren in LEGO

Het is dus verstandig om jezelf eerst te verdiepen in de waarde van LEGO en de sets die in waarde kunnen stijgen. Je wilt niet blijven zitten met een set die minder oplevert dan het bedrag dat je erin hebt geïnvesteerd.

We hebben eerder de 5 beste sets om te investeren in LEGO uitgelicht. Als je de juiste sets hebt dan kun je ze op de bovengenoemde platforms te koop zetten.

Handelen in LEGO kan een lucratieve maar tijdrovende bezigheid zijn. Het kan zomaar zijn dat je uren op veilingsites zoals Catawiki doorbrengt om de beste deals te scoren. Voor de meeste handelaren is het speelgoed niet alleen interessant voor het geld.

LEGO is een passie voor de meeste mensen die zich ermee bezighouden. Het speelgoed is tijdloos, daarom is het nog steeds populair onder elke leeftijdscategorie. Het handelen in LEGO is dus voor handelaren een leuke en lucratieve hobby.

Afbeelding: Lego

Meer van dit