HomeTechWat is mijn LEGO waard? Deze 3 tips helpen je met het...

Wat is mijn LEGO waard? Deze 3 tips helpen je met het schatten van de waarde

Als je op zolder een grote bak LEGO tegen komt, vraag je jezelf waarschijnlijk af: Wat is mijn LEGO waard? LEGO is al generaties ongekend populair en sommige bouwsets zijn inmiddels een vermogen waard geworden. Om deze reden zijn er steeds meer mensen die investeren in LEGO. Het speelgoed heeft jaarlijks namelijk een hoog rendement, maar dat hangt heel erg af van de conditie van een set.

Verzamelaars bieden de hoofdprijs

Net zoals het geval met andere investeringen is, draait het in het geval van LEGO ook om vraag en aanbod. We hebben onlangs de beste LEGO sets om in te investeren behandeld, en dat zijn allemaal bouwsets die een zogeheten EOL (End of Life) indicatie hebben. Dat wil zeggen dat de set binnen enige tijd niet meer zal worden geproduceerd. Voor verzamelaars zijn deze sets zeer interessant.

Niet alleen het type bouwset is belangrijk, maar ook de staat van de set is van belang. Vooral themasets zijn interessant voor verzamelaars en die zijn bereid om diep in de buidel te tasten als ze een set naar wens hebben gevonden. De vraag ‘wat is mijn LEGO waard’ kunnen zij zeker beantwoorden, want ze betalen graag voor een limited-edition set, al helemaal als deze nieuw in doos is en als de papieren er nog bij zitten. Zeldzame bouwsets doen het prima op de markt.

wat is mijn lego waard tips

Wat is mijn LEGO waard?

Als je wil weten of jouw LEGO in waarde is gestegen dan kun je kijken op websites zoals Catawiki. Op deze website vinden vaak veilingen plaats die compleet in het teken van LEGO staan. Als je jouw set erop plaatst, dan geven de biedingen op de set een goede indicatie over de waarde. Bedenk het volgende: de set wordt meer waard als de productie is gestopt, maar LEGO sets van bijvoorbeeld Star Wars uit de jaren ‘90 zijn goud waard.

Je kunt ook kijken op de website van Brickscout. Op deze website staan verschillende sets, maar ook minifiguren die een bepaalde waarde vertegenwoordigen. Bovendien kun je jouw set ook simpelweg Googlen. Als je de naam en het typenummer invoert en je scrolt een tijdje dan wordt je al een stuk wijzer. Verzamelaars die zoeken naar een bepaalde set zullen zelf ook advertenties plaatsen. Hoe dan ook; themasets hebben de eigenschap om later flink in waarde te stijgen, dus begin maar vast met verzamelen.

Wat is mijn LEGO waard per kilo

Als je jouw LEGO niet meer per set compleet hebt, maar in een grote bak, dan kun je kijken naar de gemiddelde prijs per kilo. Op dit moment ligt de kiloprijs van LEGO ongeveer rond de 10 euro. Dan moeten de steentjes wel heel schoon en niet stuk zijn. Rond de feestdagen klimt de waarde per kilo wat omhoog, dan moet je meer denken aan 13 tot 15 euro per kilo.

wat is mijn lego waard beste tips

Meer van dit