HomeTechWat is een thuisbatterij, en is het slim om er één te...

Wat is een thuisbatterij, en is het slim om er één te kopen?

De energieprijzen zijn de laatste jaren voor veel huishoudens bijna niet op te brengen. Om deze reden gaat men op zoek naar goedkopere alternatieven om het huis van energie te voorzien. Een thuisbatterij is dan een optie. Met zo’n apparaat in je huis ben je niet meteen overgeleverd aan de grillen van energiemaatschappijen. Maar wat is het eigenlijk? En is het slim om er één te kopen? Wij hebben het uitgezocht.

Wat is een thuisbatterij?

Een thuisbatterij is niets meer dan een grote accu die opgewekte energie opslaat, zoals gebeurt bij bijvoorbeeld zonnepanelen. Het gaat dus niet rechtstreeks naar de energieleverancier. Zo kan de opgewekte energie thuis worden bewaard en gebruikt voor dagelijks gebruik. Als je een slimme thuisbatterij hebt, dan wordt de overbodige energie bewaard en verkocht aan de energieleverancier.

De voordelen van een thuisbatterij is het feit dat je niet afhankelijk bent van een energieleverancier. Je maakt namelijk gebruik van zelf opgewekte elektriciteit. Met de huidige prijzen is het misschien slim om een thuisbatterij aan te schaffen, maar de investering is best pittig, vooral als je nog geen zonnepanelen op je dak hebt liggen. Een ander voordeel is het feit dat je altijd stroom hebt, dus ook bij stroomuitval.

Is het verstandig om er eentje te kopen?

Ja en nee. Als het investeringsbedrag geen probleem is, dan kan het geen kwaad om een thuisaccu op zolder te installeren. Het is echter wel zo, dat het vandaag de dag niet meer echt rendabel is om zelf stroom op te wekken met zonnepanelen.

Steeds meer energiemaatschappijen geven geen geld meer voor stroom, maar je moet juist betalen om stroom terug te kunnen leveren.

Als je te veel stroom hebt dan kun je alle apparaten in je huis aanzetten om overtollige energie kwijt te raken, maar dan moet je binnen afzienbare tijd weer op zoek naar een nieuwe wasmachine of vaatwasser.

Als je grip wilt hebben op je stroomvoorziening dan is het aanschaffen van een thuisbatterij een goede stap. Als je er toch vanaf ziet, dan kun je tegenwoordig ook kiezen voor een dynamisch energiecontract bij de energiemaatschappij.

Meer van dit