HomeTechSneeuw op zonnepanelen: moet je het eraf halen of niet?

Sneeuw op zonnepanelen: moet je het eraf halen of niet?

Zonnepanelen zijn uitstekend om stroom mee op te wekken als het om zonnige dagen gaat, maar ze werken ook tijdens de donkere dagen. Het is belangrijk dat de panelen tijdens de winter elke zonnestraal grijpen, maar wat als er sneeuw op zonnepanelen ligt? Moet je dat er dan af halen voor optimaal resultaat? Wij hebben uitgezocht wat het effect van sneeuw op je zonnepanelen is.

De opbrengst als er sneeuw op je panelen ligt

Zonnepanelen zijn ontworpen om zonlicht te absorberen en dat om te zetten in energie. Dit gebeurt minder in de winter omdat er tijdens dit jaargetijde minder zonuren zijn. De opbrengst is tijdens de donkere dagen dus per definitie al minder dan in de lente of zomer. Sneeuw kan ook van invloed zijn op de opbrengst van zonnepanelen. Het is logisch dat er sneeuw op zonnepanelen blijft liggen bij winters weer.

Sneeuw laat geen zonlicht door, dus als het flink heeft gesneeuwd, kan dit een negatieve invloed hebben op de opbrengst en/of je stroomkosten. Als er geen licht op de panelen komt, dan kan er ook geen energie worden opgewekt. Dit is echter geen groot probleem. Je zult hooguit een kleine daling zien. Het wordt pas een probleem als er voor een lange periode sneeuw op de panelen ligt.
sneeuw op zonnepanelen laten liggen

Sneeuw op zonnepanelen verwijderen

De grote vraag is: is het verstandig om sneeuw van je zonnepanelen te verwijderen? Volgens bedrijven die gespecialiseerd zijn in het plaatsen en onderhouden van zonnepanelen is het beter dat je de sneeuw gewoon laat liggen. Als de temperatuur maar iets stijgt dan zal de sneeuw er vanzelf afglijden.

Als de sneeuw er een paar dagen op ligt dan scheelt dat zeer weinig in de kosten, dat weegt niet op tegen de risico’s van het schoonmaken of het betalen van een bedrijf om dit te laten doen.

sneeuw op zonnepanelen verwijderen

Zonnepanelen sneeuwvrij maken

Als je toch het liefste je zonnepanelen sneeuwvrij wil maken, dan kun je dat het veiligste doen als ze op een plat dak liggen. Gebruik nooit een krabber of warm water, want dan bestaat de mogelijkheid dat je de panelen beschadigt. Bij panelen op een schuin dak kun je het beste een telescoopwisser gebruiken.

Je hoeft dan met ijzig weer niet het dak op, dat is een stuk veiliger. Hetzelfde geldt overigens als je de panelen wilt reinigen. Zonnepanelen kunnen niet bevriezen, dus uiteindelijk vallen de gevolgen van een sneeuwbui op je zonnepanelen reuze mee.

Meer van dit