HomeSmartphonesMet deze app kunnen Oekraïense burgers zelf raketten afvuren

Met deze app kunnen Oekraïense burgers zelf raketten afvuren

Vanaf heden kan elke Oekraïense burger meehelpen aan de verdediging van het luchtruim boven het land. De Oekraïense overheid heeft een app gelanceerd waarmee elke burger zich zonder moeite aan kan sluiten bij het luchtverdedigingssysteem. Het draait allemaal om radarinformatie, wat uiterst belangrijk is om vijandelijke Russische raketten en drones te kunnen onderscheppen.

ePPO-App als luchtafweersysteem

De Strategic Communication Department laat op Telegram weten dat iedere burger van Oekraine na een kort autorisatieproces in staat is om defensie te helpen met het onderscheppen van vijandige objecten in de lucht. Je helpt het Oekraïense leger dus met het verschaffen van informatie, iets wat essentieel is om te kunnen anticiperen op acties van het Russische leger.

Het is op dit moment alleen voor Android-gebruikers mogelijk om de ePPO-app te downloaden, maar er wordt hard gewerkt aan een versie voor iOS. Het doel van de app is simpel, maar uiterst effectief. Je hebt via een knop direct verbinding met de legerleiding. Door jouw locatie aan te zetten kan het leger zien waar je bent, en waar jij een vijandelijke raket of drone ziet.

burgers raketten

Oekraïense burgers vuren indirect zelf raketten af

Het werkt als volgt; als je een drone of vijandelijke raket in de lucht ziet dan druk je op een grote rode knop in de app, waarna de legerleiding een melding krijgt. Als je de drone in het vizier krijgt dan richt je de smartphone op de drone, waarna een specialist informatie krijgt waarop kan worden gereageerd. Dankzij de radarbeelden kunnen zij zien waar de drone vliegt.

Als het het een vijandelijke drone betreft dan kan de specialist een seintje geven om de drone neer te halen. Je helpt door op de rode knop te drukken dus indirect mee aan het afvuren van een raket. Het leger vermeldt er met nadruk bij dat degene die de app gebruikt meteen moet geen schuilen, want de kans is groot dat er kort na het drukken op de knop een raket op jouw doel wordt afgeschoten.

Meer van dit