HomeTechApple werkt aan smartwatch die bloedglucose meet zonder bloed te prikken

Apple werkt aan smartwatch die bloedglucose meet zonder bloed te prikken

Apple maakt het in de toekomst waarschijnlijk mogelijk voor mensen met diabetes om hun bloedsuiker te meten zonder bloed te hoeven prikken. Het techbedrijf werkt al jaren aan een glucosemeter voor de Apple Watch. Het is niet makkelijk om een dergelijke functie te ontwikkelen, maar dankzij nieuwe technologie heeft het bedrijf vooruitgang geboekt rondom de ontwikkeling van een meter die de bloedsuikerspiegel meet.

Glucosemeter voor de Apple Watch

Dankzij een nieuwe techniek is de iPhone-maker een stapje verder in de ontwikkeling van een glucosemeter voor de Apple Watch, dat meldt Bloomberg. Het gaat echter nog jaren duren voordat er een betrouwbare meter in de smartwatch kan worden geïntegreerd, maar honderden medewerkers van het bedrijf werken keihard aan het project. Apple laat weten dat er ‘positieve ontwikkelingen’ zijn.

Op dit moment moeten mensen met diabetes nog dagelijks bloed prikken om hun bloedsuikerspiegel te kunnen meten. Met een glucosemeter in de Apple Watch zou dit de hele dag door gemeten kunnen worden, zonder dat er een naald aan te pas hoeft te komen. Als het bedrijf dit voor elkaar krijgt dan betekent dit slecht nieuws voor de farmaceutische industrie, dat miljarden verdient met producten dat gericht is op diabetespatiënten.

Apple gebruikt lasertechnologie

Het techbedrijf gebruikt een meetproces dat ‘optische absorptie spectroscopie’ heet. Er wordt gebruik gemaakt van chiptechnologie siliciumfotonica. Kort gezegd wil dit zeggen dat lasers op een bepaald gebied onder de huid schijnen. Dit licht wordt teruggekaatst naar een sensor in de Apple Watch die is ontwikkeld op glucoseconcentratie te meten. Een algoritme berekent dan de bloedsuikerwaarde in het bloed.

Apple heeft de nieuwe techniek al op veel mensen getest. Het grootste probleem van de fabrikant is volgens Bloomberg het formaat van het prototype, deze zou net zo groot zijn als een iPhone. De ontwikkelaars zijn dus bezig met het verkleinen van het apparaat zodat het in een Apple Watch past. Het duurt dus nog een tijd voordat we een glucosemeter in een Apple Watch gaan zien, maar voor de 1,2 miljoen diabetespatiënten in Nederland is het hoopvol nieuws.

Meer van dit