HomeEntertainmentZo verdiende Elon Musk zijn enorme vermogen bij elkaar

Zo verdiende Elon Musk zijn enorme vermogen bij elkaar

We kennen Elon Musk vooral als de grote man achter Tesla en als de rijkste man op aarde. Volgens de de geüpdate Bloomberg Billionaires Index heeft deze superondernemer op het moment van schrijven een vermogen van $282 miljard. Maar hoe verdiende Elon Musk zijn geld? We nemen de carrière van deze real-life Tony Stark eens onder de loep.

Videospelletje en houthakker

Toen Musk 12 jaar was leerde hij zichzelf programmeren en bouwde een videospelletje in elkaar, wat hij verkocht voor 500 dollar. De geboren Zuid-Afrikaan verhuisde toen hij 18 jaar was naar Canada, waar hij onder andere een baantje had als houthakker. Toen hij in de Verenigde Staten ging studeren verkocht hij gemanipuleerde gokkasten en computeronderdelen aan medestudenten om zijn studieschuld te kunnen betalen.

Musk betaalde in die tijd zijn vaste lasten door feesten te geven en 5 dollar entree te vragen voor iedereen die binnen wilde komen. Op deze manier wist hij zijn maandhuur binnen een enkele avond binnen te slepen.

Zip2

In 1995 richtten Elon en zijn broer Kimbal met behulp van een paar investeerders Zip2 op, een internetbedrijf dat kranten zoals The New York Times voorzag van online stadsgidsen. Toen Compaq in Februari 1999 het bedrijf voor 305 miljoen dollar overnam ontving Musk 7% van dit bedrag, wat hem 22 miljoen dollar opleverde.

Paypal

In Maart 1999 investeerde Musk 10 miljoen dollar in X.com, een online betaalplatform dat hij dat jaar had opgericht. Een jaar later werd dit bedrijf samengevoegd met Confinity. Dit bedrijf had ook een online betaalplatform; Paypal. Toen Paypal in 2002 voor 1,5 miljard dollar werd overgenomen door Ebay ontving Musk 165 miljoen voor zijn aandelen. Hij was met 11,7% op dat moment de grootste aandeelhouder van het bedrijf.

SpaceX

In 2001 creëerde Musk het idee Mars Oasis. Hij wilde met dit project een broeikas op Mars laten landen. Dit deed hij met het achterliggende gedachte om publieke interesse wekken voor ruimte-exploratie. Hij had daar een raket voor nodig en onderhandelde hierover met Kosmotras. Zij boden hem één raket aan voor 8 miljoen dollar. Dit vond Musk te duur en vertrok meteen uit Moskou.

Hij realiseerde zich dat de kostprijs van het maken van een raket maar 3% was van de toenmalige verkoopprijs en besloot om SpaceX op te richten. SpaceX zou zelf raketten gaan bouwen. Door contracten met NASA en andere bedrijven werd het bedrijf al snel miljarden waard. Musk is met 54% de grootste aandeelhouder van SpaceX. Het bedrijf heeft de langetermijnvisie om een bevolking in de ruimte te creëren.

Tesla

In 2004 investeerde Musk een deel van het vermogen dat hij had verdiend met de verkoop van Paypal in Tesla, een bedrijf dat kort daarvoor was opgericht door Martin Eberhard en Marc Tarpenning. De waarde van het automerk steeg explosief toen het naar de beurs ging. Tussen 18 maart en 13 augustus 2020 steeg het aandeel Tesla met 11%, wat Musk in die periode 48 miljard dollar rijker maakte.

Op 25 Oktober 2021 steeg de waarde van Tesla nog hoger door een miljardendeal met verhuurbedrijf Herz. Het bedrijf is nu een biljoen dollar waard (duizend miljard dollar). Met zijn 21% van zijn aandelen in Tesla werd topman Musk in één klap nog eens 14 miljard dollar rijker. Volgens zakenblad Forbes is Musk de rijkste mens die ooit voet op deze planeet heeft gezet.

Excentriek en geniaal

Er zit maar een dunne scheidingslijn tussen gekte en genialiteit. Musk staat ook bekend om zijn liefde voor cryptocurrency, voornamelijk Dogecoin. Met zijn vaak cryptische tweets weet hij de hele cryptomarkt te beïnvloeden. Hij verschijnt met zijn moeder in talkshow,s en doet gekke dansjes op het podium tijdens het lanceren van het nieuwste model van Tesla.

Maar we kunnen niet ontkennen dat deze man een genie is. Waarom zou hij niet naar de sterren reiken als de wereld te gelimiteerd is voor zijn ambitieuze brein? Misschien is Musk wel een buitenaards wezen dat een manier probeert te vinden om naar huis te komen!

There have to be reasons that you get up in the morning and you want to live. Why do you want to live? What’s the point? What inspires you? What do you love about the future? If the future does not include being out there among the stars and being a multi-planet species, I find that incredibly depressing. ~Elon Musk~

Meer van dit