HomeSmartphonesDe Europese Unie wil vanaf 2024 al jouw apps uitlezen

De Europese Unie wil vanaf 2024 al jouw apps uitlezen

Berichtendiensten zoals WhatsApp en Telegram zijn uitermate populair omdat de berichten en-to-end versleuteld zijn. Privacy is namelijk een groot goed, je wilt tenslotte niet dat anderen jouw privégesprekken lezen. Als het aan de Europese Unie ligt komt daar verandering in, want ze willen vanaf volgend jaar dat elke tekst of afbeelding wordt gescand op verboden inhoud.

Berichten scannen

De Europese Commissie wil met dit omstreden voorstel kindermisbruik en mensenhandel tegengaan. Dat is uiteraard een goed voornemen, maar niet iedereen is het hiermee eens, omdat de privacy van miljoenen gebruikers in het geding komt. De Commissie wil berichtendiensten als WhatsApp, Telegram en Signal de verplichting opleggen om alle berichten te scannen voordat ze worden verstuurd.

Ze zeggen er niet bij hoe dat moet gebeuren, want de encryptie van de berichten moet gehandhaafd blijven. Dit is vrijwel onmogelijk als alle berichten gescand moeten worden, maar volgens de Europese Commissie kan dit op ‘een technologisch neutrale’ manier gebeuren. De berichtendiensten zijn het hier uiteraard niet mee eens, maar de EU is toch van plan om deze verandering door te voeren.

europese unie chat

Europese Unie wil inzage in berichten

Naar alle waarschijnlijkheid zal kunstmatige intelligentie worden ingezet om de vele miljarden berichten die wereldwijd dagelijks worden verstuurd te scannen. Critici zijn van mening dat er op deze manier veel vals-positieve resultaten zullen komen. Want het systeem kan bijvoorbeeld een moeder die met haar kind in een zwembad zit ook als verboden kunnen bestempelen.

Er zitten dus nogal wat haken en ogen aan de plannen van de Europese Commissie, want het is onmogelijk om dit handmatig te controleren. Het is de bedoeling dat de verandering vanaf volgend jaar in Europa wordt doorgevoerd, maar er zijn nog geen concrete data gepubliceerd. Desondanks is er een ruime politieke meerderheid voor de plannen van de EU. Het feit dat deze omstreden plannen haaks staan tegenover het privacybeleid is voor de Commissie niet van belang. Het doel heiligt voor hen de middelen.

europese unie telegram

Meer van dit