HomeReviewsReview: De eerste indrukken van FIFA22

Review: De eerste indrukken van FIFA22

De herfst is aangebroken en dat gaat voor mij altijd gepaard met het enthousiaste gevoel voor de nieuwe FIFA22. Sinds 1 oktober is de basisversie van het spel voor alle consoles te krijgen en dat betekent dat de nodige potjes FIFA weer gespeeld gaan worden.

FIFA22

Hoewel ik al bijna 20 jaar FIFA speel, moet ik bekennen dat mijn enthousiasme de laatste jaren iets minder is geworden. Dit heeft niet zo veel te maken met de liefde voor het voetbal maar meer met de mogelijkheden binnen het spel. Waar ik verliefd werd op het spel door de career mode, ben ik mezelf steeds verder verloren in het Ultimate Team gedeelte van het spel.

FIFA 22 PS4™

Ultimate Team

Ultimate Team blijft helaas erg gevoelig voor ‘pay to win’ gameplay. Daarnaast leken de keuzes van EA de laatste jaren voornamelijk gericht op het verdienen van zo veel mogelijk geld en niet zo zeer op de beleving van de spelers. Dit jaar lijkt het vooralsnog wel een stuk verbetert te zijn. Het oogt makkelijker om munten te verdienen en ook goede spelers kun je makkelijker krijgen door gewoon de game te spelen en niet per se te betalen. Het is nog vroeg om mijn uiteindelijke oordeel over Ultimate Team te geven maar het lijkt in ieder geval de goede kant op te gaan!

Gameplay

De gameplay lijkt dit jaar wat slomer te zijn, maar is door de hypermotion zéker vloeiender dan in de voorgaande jaren. Animaties van spelers gaan soepeler en reageren sneller en slimmer tijdens het spel. Vooral bij het dribbelen in de kleine ruimtes voel je dat de gameplay enorm vooruit is gegaan! Ook de keepers zijn enorm verbeterd. Ze hebben reflexen die je nog niet eerder in een FIFA game zag en ook gebruiken ze inmiddels het hele lichaam om een bal te redden. Erg prettig! Het onderlinge verschil tussen de verschillende in-game spelers is nog wel enorm te merken. Voornamelijk spelers met een hoge snelheid lijkt dit jaar weer ontzettend bruikbaar te zijn.

Career Mode

De career mode van FIFA22 is iets waar ik enorm naar uitgekeken heb! Waar vorig jaar eindelijk weer eens aandacht was voor deze spelmodus, is er dit jaar weer veel (terug) bijgekomen. Je kunt nu namelijk weer helemaal zelf een eigen club oprichten! Voor ik daar mijn mening over geef is het goed om de carrière trailer even te bekijken

Zoals je kunt zien, kun je een club volledig naar eigen filosofie opbouwen. Dat heb ik uiteraard gedaan en ik moet je zeggen. Ik heb nog nooit zo meeslepend de ontwikkelingen binnen de career mode gevolgd. Waar ik het normaal leuk vond om complete seizoenen te simuleren, heb ik nu belangrijke wedstrijden zelf gespeeld om te zorgen dat mijn eigen ‘cluppie’ het optimaal zou doen.

Ook de spelers carrière is dit keer weer wat dieper aan te pakken dan de voorgaande jaren, waardoor je een speler nóg meer eigen kunt maken. Mijn droom om profvoetballer te worden kwam nooit uit maar FIFA22 brengt me dichter bij de wereld van het profvoetbal dan ooit!

Oordeel FIFA22

Mijn eerste indrukken zijn dan ook prima. Het is en blijft een nieuwe FIFA en dat gaat altijd gepaard met een hoop kinderziektes in het begin. Online gameplay valt me nog wat tegen maar de career mode maakt dit jaar ontzettend veel goed. Ik ben écht blij dat EA daar eindelijk wat meer aandacht aan het besteden is. Heb je zelf zin gekregen om FIFA22 te spelen? Dan kun je hem bij bol.com bestellen!

Meer van dit