HomeTechJe krijgt vandaag geld terug voor het gebruiken van stroom

Je krijgt vandaag geld terug voor het gebruiken van stroom

Je krijgt vandaag geld terug voor het gebruiken van stroom en daarmee is het een bijzondere dag. De consumentenprijs voor stroom is namelijk negatief. Mensen met een flexibel energiecontract kunnen dus geld verdienen met het aanzetten van hun apparaten. Frituren maar!

Aftrek

Tussen 1 uur ’s middags en 4 uur ’s middags is de inkoopprijs van elektriciteit 195 euro per megawattuur. Dat bedrag komt neer op 19,5 cent per kilowattuur. Doordat er BTW en energiebelasting af gaat, komt de prijs daarmee uit op -8 cent. Dat betekent dus dat je voor elk kilowattuur dat je verbruikt, 8 cent verdiend.

Dat betekent dat niet alleen de vaatwasser, de frituurpan of de wasmachine aan kunt zetten, maar ook het opladen van je elektrische auto je geld oplevert. Dus laadt die auto op en geef je bankrekening een welverdiende boost! Omgerekend verdien je zo’n 2,15 als je een auto de volledige 3 uur aan de lader hangt. En dan heb je ook nog eens geen kosten dus dat maakt een win-win situatie. Als je in de tussentijd wat delletjes bakt en de was draait, kun je dus behoorlijk wat geld besparen.

Bron: Zonneplan

Overschot

Dat je geld kunt verdienen aan je stroomgebruik is een gevolg van een overschot aan wind- en zonnestroom. Het aanbod overstijgt ‘s middags de vraag, waardoor energieproducenten geld toe moeten leggen om hun stroom aan het net kwijt te kunnen. Het is een vreemde constructie maar het is wel degelijk zo.

Het geld wel alleen voor de mensen met een dynamisch contract. Dat zijn in Nederland zo’n 130.000 huishoudens. Een dynamisch contract wil zeggen dat je ieder uur een nieuwe energieprijs krijgt. Heb je dat? Ga dan maar snacks halen want dan kun je tussen 13:00 en 16:00 vandaag een prettige bonus verbruiken.

Meer van dit