HomeReviewsReview: FIFA 23 is precies hetzelfde maar compleet anders!

Review: FIFA 23 is precies hetzelfde maar compleet anders!

FIFA is voor mij persoonlijk het enige spel dat ik ieder jaar steevast aanschaf. Geen wonder dus dat FIFA 23 ook dit jaar weer in de winkelwagen is beland. Dit jaar zouden er een aantal spectaculaire veranderingen zijn dus ik was erg benieuwd!

FIFA Ultimate Team

FIFA Ultimate Team, ook wel FUT genoemd, is voor mij de omgeving waar ik het meest in speel. Dit is dan ook de plek waar ik FIFA ben gaan uittesten. Om te beginnen is er bij FUT het een en ander helemaal veranderd. Zo is het systeem om teamgeest in een elftal te verkrijgen, compleet op de schop gegaan.

FIFA 23 review

Ik moet toegeven dat ik het in eerste instantie best wel ingewikkeld vond. Je hoeft nu namelijk een speler niet meer direct te linken met iemand. In plaats daarvan moet je er alleen voor zorgen dat er een linkbare speler in de basis elf staat. Een speler linkt nog wel op dezelfde manieren.

Ik moet zeggen dat ik het best wel een lastig systeem vond in het begin. De onderstaande video heeft me toen geholpen om het nieuwe teamgeest systeem volledig te begrijpen.

Bruikbare spelers

Als je je team hebt samengesteld dan kun je aan de slag. Ik heb voor mijn eerste potje gekozen om het team te vullen met snelle en behendige spelers maar al gauw kwam ik erachter dat dat dit jaar helemaal niet meer nodig is! Ik merkte namelijk meteen dat grotere spelers veel sneller aanvoelen dan in vorige edities van het spel. Om die reden kun je veel meer spelers verschillende spelers gebruiken als in de voorgaande jaren.

Dit gegeven komt door het nieuwe AcceleRATE systeem. Hoewel deze functies alleen op next gen consoles beschikbaar zijn, is dit in mijn ogen het allerbeste wat EA heeft kunnen doen. Op dit moment kun je namelijk vrijwel iedere speler gebruiken in het spel. Spelers als Haaland, die eerder lomp, traag en zwaar aan voelde, kunnen nu sprinten als nooit tevoren!

Dat deze spelers nu veel beter aanvoelen, heeft te maken met een bepaalde eigenschap die de spelers hebben. Spelers kunnen Lenghty, Controlled of Explosive zijn. Voor een bepaalde eigenschap zijn dan ook weer bepaalde speler eigenschappen nodig. Lengty is eigenlijk de meest interessante eigenschap. In het kort:

Hoe werkt lengthy

Lengthy is een status die een speler krijgt als de kracht van de speler boven de 65 ligt, de speler minimaal 14 punten meer kracht dan behendigheid heeft, de versnelling van de speler minimaal boven de 55 ligt en als de speler langer is dan 1,80 meter. Wanneer een speler lenghty als eigenschap heeft, komt ‘ie wat langzaam op gang maar wordt hij steeds sneller op de lange stukken. Hierdoor kun je met sterke grote verdedigers, met gemak snelle jongens als Mbappe bijhouden.

FIFA 23 lengthy

Algemene indruk van FIFA 23

Mijn algemene indruk van FIFA 23 is erg goed. Zoals altijd moet je even wennen aan de gameplay maar als je eenmaal weet hoe je jouw spelers moet gebruiken, kun je echt plezier hebben aan de verschillende spelers in jouw team. De verbinding in de gameplay is zoals ieder jaar nog wel een puntje en ook de META (most efficient tactics available) is nog steeds om zeer verdedigend te spelen. Maar als je dat wegdenkt, kun je echt jouw eigen persoonlijke speelstijl en creativiteit kwijt in het spel!

Ook pay2win is dit jaar niet zo aanwezig als voorheen. Er zijn meer dan genoeg mogelijkheden om gratis packs te verdienen waardoor jij zonder extra te betalen gewoon een fantastisch team op de been kunt krijgen!

Ik raad je dan ook zeker aan om FIFA 23 te kopen. Zéker omdat het deze winter nog uitgebreid gaat worden met een World Cup afdeling. Je kunt hem momenteel bij bol.com kopen voor €66,99. Ook wanneer FUT niet jouw ding is, is er namelijk meer dan genoeg te doen in FIFA 23!

Meer van dit