HomeSmartphonesSamsung werkt aan bloeddrukmeter op het aanraakscherm van je smartphone

Samsung werkt aan bloeddrukmeter op het aanraakscherm van je smartphone

De technologie op het gebied van gezondheid is door de komst van smartwatches letterlijk binnen handbereik. Wearables zoals de Fitbit zijn gemaakt om je healthy-lifestyle te registreren, maar Samsung werkt aan een functie waarmee je vitale functies ook met je smartphone kunt checken. Met een simpele druk op het aanraakscherm kun je dan bijvoorbeeld je bloeddruk meten. Maar dat is nog niet alles.

SID Display Week

Samsung onthulde dit nieuws tijdens de recente SID Display Week in Los Angeles. Tijdens dit evenement worden schermen en toepassingen van schermen gepresenteerd. Samsung kwam dus met een OLED-scherm dat niet alleen de aansturing van de smartphone registreert, maar ook je biometrische data leest. Het is uiteraard geen vervanger voor de huisarts, maar wel een handige en revolutionaire ontwikkeling op het gebied van technologie en gezondheid.

De ontwikkeling van deze functie staat nog in de kinderschoenen, maar Samsung heeft al octrooi aangevraagd. De techgigant vroeg al eerder patent aan voor een bloeddrukmeter in een wearable, zoals de Samsung Galaxy Watch. De functie op het scherm van de smartphone of tablet van het merk wordt op het moment van schrijven doorontwikkeld, dus er is nog geen informatie wanneer de functie daadwerkelijk zal worden toegepast, en in welke apparaten het zal worden geïntegreerd.

 

Bloeddrukmeter in Samsung-apparaat

Als je je vinger op het aanraakscherm legt dan zal deze vervolgens uitleggen hoe de aderen in je vingers samentrekken. Op deze manier kan er een analyse worden gemaakt over je gezondheid. Samsung spreekt over een ‘lichtgevoelige organische fotodiode’ (OPD) dat in het paneel van de smartphone of tablet zit ingebouwd. Het zou het eerste aanraakpaneel ter wereld zijn dat zowel vingerafdrukken als complexe biometrische waarnemingen kan registreren.

Het is de bedoeling dat mensen op een laagdrempelige manier hun bloeddruk kunnen meten. Mensen gaan vaak naar een arts als het al te laat is, Samsung wil dit voorkomen door deze functie beschikbaar te maken. Het is dan niet alleen mogelijk om je bloeddruk te meten, maar ook je hartslag en stressniveau. Er wordt ook gespeculeerd over het meten van de suikerspiegel, dat doet Apple ook al, maar dat ligt naar verluidt nog in de verre toekomst. Wij houden de ontwikkelingen uiteraard in de gaten.

 

Meer van dit