HomeSmartphonesSamsung repair mode: deze functie beschermt je tegen nieuwsgierige reparateurs

Samsung repair mode: deze functie beschermt je tegen nieuwsgierige reparateurs

Als je smartphone gerepareerd moet worden dan ben je hem even kwijt, en dat is uiteraard niet leuk. De gedachte dat een reparateur zomaar in al jouw gevoelige informatie kan spitten is helemaal geen fijn idee. Hij of zij kan al jouw mails, appjes en foto’s bekijken die je liever voor jezelf houdt. Samsung heeft hier iets op gevonden; de ‘repair mode’.

Nieuwsgierige reparateurs

Het is natuurlijk balen als er een barst in je scherm zit, of als de batterij van je smartphone vervangen moet worden, maar soms is het gewoon noodzakelijk. Als je het zelf niet kunt dan moet je dat overlaten aan een professional, maar dat betekent ook dat deze monteur lekker ongegeneerd kan snuffelen door jouw bestanden, zoals appjes en foto’s die je liever niet aan de buitenwereld wilt laten zien.

Dat is geen fijn gevoel, een vreemde die jouw persoonlijke dingen kan inzien. Samsung weet dat ook, en werkt aan een functie die het snuffelende en nieuwsgierige reparateurs een stuk moeilijker maakt. De smartphonefabrikant komt namelijk met een ‘repair mode’. Deze functie is nu nog alleen voor de Samsung Galaxy S21-serie in Zuid-Korea beschikbaar, maar het bedrijf wil dit wereldwijd uitrollen voor alle modellen.

samsung repair mode

Repair Mode gaat datadiefstal tegen

Het feit dat reparateurs in jouw berichten en foto’s kan snuffelen is al geen fijn idee, maar wat als er kwaadwillende reparateurs zijn die jouw data willen stelen? Dat kan enorme schade opleveren. De ‘repair mode’ van Samsung gaat dus niet alleen de nieuwsgierigheid van reparateurs tegen, maar ook kwaadwillenden die jouw gevoelige informatie willen stelen. Je kunt met deze functie je mobiel dus met een gerust hart afgeven. Misschien kun je het overigens eerst zelf proberen met een reparatieset van Samsung.

Er werd al langer gevraagd om een beveiligde functie voor het tegengaan van spieken en stelen door reparateurs. Klanten van Samsung klaagden eerder over de privacygevoeligheid met betrekking tot reparaties aan smartphones van het merk. Tot nu toe had de tech-gigant hier geen oplossing voor, maar daar gaat snel verandering in komen. Wanneer de functie in Nederland beschikbaar wordt is echter nog niet bekend.

Zo werkt de functie

Als de modus in Nederland wordt uitgerold dan is deze makkelijk te vinden. Je gaat simpelweg naar instellingen, en daarna naar batterij. De ‘repair mode’ optie staat daar tussen. Als je de optie selecteert, dan wordt je smartphone gereboot. Daarna is het onmogelijk voor derden om toegang te krijgen tot jouw persoonlijke data, dus ook niet tot jouw berichten en de mapjes met foto’s.

Om de functie uit te zetten volg je hetzelfde proces, waarna je met een toegangscode of vingerafdruk weer toegang krijgt. Met de ‘repair mode’ aan is de toegang tot foto’s, video’s, chats en accounts geblokkeerd. Alleen standaard apps zijn dan nog toegankelijk. Je kunt dus met een gerust hart jouw mobiele telefoon afgeven bij de reparateur, zonder dat je je zorgen hoeft te maken over je gevoelige data.

samsung reparateur

Meer van dit