HomeTechCryptoApple staat NFT apps toe, maar eist 30% per transactie

Apple staat NFT apps toe, maar eist 30% per transactie

De wereld van NFT’s is volop in ontwikkeling en heeft er veel belang bij als games en apps die gebaseerd zijn op deze ‘Non Fungible Tokens’ te verkrijgen zijn in de App Store van Apple. Dat weet Apple ook, en wil daar grof aan verdienen. Ze rekenen maar liefst 30% transactiekosten, en dat schept kwaad bloed onder startende NFT-bedrijven. Ze kunnen dit simpelweg niet opbrengen.

NFT’s toegestaan in apps van App Store

We hebben in een vorig artikel uitgelegd wat een NFT is. Ontwikkelaars en startende NFT-bedrijven willen uiteraard ee groot publiek bereiken, en daar is de App Store van Apple ideaal voor. De bedrijven bereiken honderden miljoenen potentiële gebruikers, wat essentieel is voor de start van een bedrijf. Apple neemt echter een flinke hap uit de taart en rekent 30% per transactie.

Aidan Ryan van The Information reageert met een tweet op de boze reacties van de startende bedrijven. Hij zegt dat Apple eerder aan start-ups heeft verteld dat NFT’s mogen worden verkocht via apps die in de Apple Store staan, maar dat mag alleen gebeuren via in-apps aankopen. Hierdoor heeft Apple het recht om een flink percentage van het bedrag op te eisen.

Apple heeft monopoliepositie

Eigenaars en ontwikkelaars van jonge bedrijven en platforms kunnen die 30% niet opbrengen en worden door de hebzucht van Apple gedwongen om de functionaliteit in-app te omzeilen zodat ze die 30% vergoeding aan het bedrijf niet hoeven te betalen. Ze vinden dat zo’n hoog percentage niet in verhouding is met de diensten van App Store. De start-ups willen Apple simpelweg niet betalen voor hun eigen werk.

In sommige gevallen is het zelfs hoger dan 35%. Maar daar blijft het niet bij; er worden ook situaties gemeld waarin de startende ondernemer wordt gedwongen om te betalen voor advertenties. Het verstikkende gedrag van Apple is ongunstig voor ontwikkelaars en kan ze zelfs afschrikken. Dit zou een stagnering van de groei van de industrie betekenen, wat uiteraard geen positieve ontwikkeling is.

Meer van dit