HomeTechCryptoSlecht nieuws voor Binance: cryptobeurs ontwikkelde strategie voor omzeilen Amerikaanse SEC

Slecht nieuws voor Binance: cryptobeurs ontwikkelde strategie voor omzeilen Amerikaanse SEC

De Amerikaanse SEC begint een ware nachtmerrie te worden voor platformen en ontwikkelaars van crypto. De financiële waakhond is al in een langslepend conflict met Ripple (XRP) verwikkeld, maar het lijkt erop dat ze hun pijlen nu ook gericht hebben op Binance, de grootste crypto-exchange ter wereld. Dat is slecht nieuws, dus doken we even in de beschikbare informatie.

Onderzoek Wall Street Journal

Er is een rapport openbaar gemaakt dat Binance ernstig in verlegenheid brengt, en het zou ons niets verbazen als dit verhaal een vieze nasmaak gaat krijgen. De Wall Street Journal heeft onderzoek gedaan naar Binance, en komt met een vernietigend rapport waarin staat dat de crypto-exchange heel bewust een strategie heeft ontwikkeld waarbij ze de financiële waakhonden van de Verenigde Staten konden omzeilen.

Een van deze waakhonden is de SEC (Securities and Exchange Commission), een naam dat regelmatig voorbij zien komen omdat ze langslepende rechtszaken voeren tegen Ripple. Binance werd in 2017 opgericht, en werd een succes. De uitbreiding naar de Amerikaanse markt was een logische stap, dat gebeurde in 2019. De oprichters waren destijds doodsbang voor de Amerikaanse autoriteiten omdat ze op dat moment de aanval hadden geopend op exchanges zonder registratie.

Binance bedacht een strategie

Op het moment dat Binance US werd gelanceerd, de Amerikaanse tak van Binance, was de exchange nog niet officieel geregistreerd, dus waren de oprichters bang voor rechtszaken die door de Amerikanen konden worden aangespannen. Ze bedachten hierop een strategie dat ervoor moest zorgen dat ze onder de radar van de SEC zouden blijven, en dat lukte, want ook Binance US werd een succes.

Deze strategie omvatte de illusie dat de Amerikaanse tak van Binance los van de Aziatische tak zou zijn opgezet, en dus geen banden zou hebben met het moederbedrijf. Oud werknemers van het bedrijf, en een jarenlang onderzoek van de Wall Street Journal zorgen er nu voor dat Binance flink door het stof moet, want documenten, mails en interviews tonen aan dat het moederbedrijf van Binance wel degelijk verbonden was aan de Amerikaanse tak van de exchange.

Binance en Binance US

In het rapport van de Wall Street Journal staat dat Binance en Binance US onlosmakelijk met elkaar verbonden waren. Er werd zelfs software gedeeld, en werden er werknemers uitgewisseld. De financiën van de twee takken van Binance zijn ook te herleiden naar dezelfde bron, wat aangeeft dat de crypto-exchange door middel van een vernuftige strategie de Amerikaanse autoriteiten bewust heeft misleid.

Binance erkent in een statement dat er ‘fout is gehandeld’ en laat weten dat het er aan het begin niet zo netjes aan toe ging. “We erkennen dat we in die beginjaren niet over adequate compliance en controles beschikten. We zijn nu een heel ander bedrijf als het gaat om naleving” aldus Binance. Lees hier het artikel over de kwestie in de online krant van de South China Morning Post. We houden de ontwikkelingen uiteraard in de gaten.

binance rapport

Meer van dit