HomeTechCryptoEen crypto-ETF: wat is dat en wat is het risico?

Een crypto-ETF: wat is dat en wat is het risico?

We hebben allemaal gehoord van cryptocurrency. In ons artikel over Solana en Ethereum hebben we al een beetje uitgelegd hoe het werkt met crypto-coins, maar wist je dat je ze helemaal niet hoeft te bezitten om er geld mee te kunnen verdienen? In dit artikel gaan we het hebben over crypto-ETF’s. Wat is dat? We leggen het je uit.

Wat is een crypto-ETF?

Een crypto-ETF (Exchange Traded Fund) werkt vrijwel hetzelfde als speculeren op de beurs. Je volgt een onderliggende index zoals AEX, maar dan niet in olie of katoen, maar een cryptocurrency, zoals Bitcoin. Je belegt niet rechtstreeks in bitcoin, maar in futures op Bitcoin.

Futures zijn dus opties. Je investeert met een overeengekomen prijs en volgt de koers van Bitcoin en kan daar winst (of verlies) op maken. Dus wees verstandig en doe je eigen onderzoek, want er kunnen behalve grote winsten ook grote verliezen behaald worden. 

Waarom futures?

Er is geen toezicht op wat vragers en aanbieders doen op de crypto-markt en is daarom niet gereguleerd. Futures zijn wel gereguleerd en daar staat wel toezicht op, van bijvoorbeeld beurswaakhond SEC. Deze heeft daarom toestemming gegeven voor crypto-ETF’s en kunnen beleggers hierin investeren.

Dus je kunt in cryptocurrency investeren zonder de munt daadwerkelijk te bezitten. Door de koers in de gaten te houden weet je precies welke kant jouw investering op gaat. 

Hoeveel risico loop ik?

Beleggers in futures zijn dus goed beschermd omdat de markt niet gemanipuleerd mag worden. De prijs wordt gedreven door de koers van een cryptocurrency en de verwachting voor een stijging en daling van die koers. Je kunt dus verdienen op de schommelingen van een cryptocurrency. 

Vaak zijn dat dagelijkse schommelingen van een paar procent. Maar je kunt een grote opwaartse of neerwaartse beweging ook niet uitsluiten. Als er een zeer negatief nieuwsbericht naar buiten komt, of influencers zoals Elon Musk een negatieve tweet plaatst over een cryptocurrency, dan kan de prijs dramatisch zakken en duurt het lang voordat het weer de prijs bereikt waarop jij hebt geïnvesteerd.

Waarom een ETF ? En niet gewoon zelf Bitcoin kopen?

Als je zelf Bitcoin aanschaft dan moet je een wallet hebben, dan heb je te maken met transactiekosten en heb je kans op hackaanvallen. Beleggers in crypto-ETF’s kunnen makkelijker speculeren zonder zich druk te hoeven maken over alle rompslomp dat het bewaren en beheren van cryptocurrency met zich meebrengt. 

Daarnaast is het interessant voor investeerders die bekend zijn met het ETF-formaat, maar niet zoveel hebben met de technologie achter cryptocurrency. Ze kunnen er dus geld mee verdienen zonder dat ze er wat over weten. Deze mensen zitten niet te wachten op het bezitten van een cryptocurrency, ze willen puur winst maken door het speculeren op de koers ervan.

Waar kan ik een crypto-ETF kopen?

Nu beurswaakhond SEC de Bitcoin-ETF heeft goedgekeurd is het mogelijk om ze te kopen van de Amerikaanse aanbieder ProShares. Sinds 1 juni 2021 is het ook mogelijk om Bitcoin-ETF (VBTC) en Ethereum-ETF (VETH) te kopen op handelsplatform DeGiro. Je moet uiteraard in beide gevallen eerst een account openen.