HomeTechCryptoDe belastingdienst en crypto: hoe zit dat eigenlijk?

De belastingdienst en crypto: hoe zit dat eigenlijk?

Als je investeert in cryptocurrency dan is het verstandig om te weten hoe de belastingdienst crypto ziet, en in welke categorie ze dit plaatsen. De blauwe aasgieren kunnen voor een verrassingsaanval zorgen als je niet weet hoe het zit. Hieronder lees je vijf belangrijke weetjes over de belastingdienst met betrekking tot cryptocurrency.

De belastingdienst gaat checken of je crypto bezit

De Amerikaanse securities and exchange commission (SEC) zitten al bovenop crypto. We hebben het hier eerder over gehad in ons artikel Stijgt Ripple na een positieve uitspraak van de rechtbank? Nu de Europese Unie ook een strengere regelgeving wilt mbt cryptocurrency kun je erop wachten dat de Nederlandse belastingdienst strenger gaat controleren op cryptowallets en transacties. Dit willen ze gaan doen met een vooraf ingevulde belastingaangifte. Hoe ze dit concreet willen gaan controleren is nog niet bekend.

Niet opgeven van crypto wordt gezien als verhuld vermogen

Als je jouw cryptocurrency niet opgeeft bij de belastingdienst dan wordt dat gezien als verhuld vermogen. De fiscus krijgt regelmatig gegevens binnen van brokers en handelsplatformen. Aangezien je je identiteit moet bevestigen bij de meeste platformen, is het voor hen een koud kunstje om te achterhalen wat jouw activiteiten zijn, of zijn geweest op dat platform. Als ze een onderzoek instellen naar jouw transacties en wallets dan kunnen ze je een boete geven, mits je ze niet op de hoogte hebt gebracht van jouw handel en wandel in de crypto wereld.

Je moet weten onder welke box jouw cryptobeleggingen vallen

Er zit een verschil in de boxen waaronder jouw beleggingen vallen. Hierin zit vaak de valkuil. Als je hebt geïnvesteerd in cryptocurrency dan mag je er vanuit gaan dat dit wordt gezien als vermogen. Dit valt onder box 3. In 2021 was het heffingsvrije vermogen €50.000 of €100.000 als je een fiscaal partner hebt. Als je boven dit bedrag uitkomt dan moet je dit aangeven. Het is anders als je inkomen krijgt uit bijvoorbeeld het minen van cryptocurrency. De belastingdienst ziet dat als inkomen en wordt zwaarder belast. In dit geval valt het onder box 1.

De belastingdienst wilt de waarde van jouw crypto weten

Maar de waarde van cryptocurrency kan nogal fluctueren. De cryptomarkt is erg volatiel en dus kan het zomaar zijn dat jouw wallet binnen een tijdsbestek van weken meer, of juist minder waard is. Bij het invullen van je belastingaangifte dien je 1 januari als peildatum te hanteren. Je pakt de koers van 1 januari op 00:01 en die vul je in. Het is ook belangrijk dat je daarna ieder jaar dezelfde beurs en dezelfde tijd invult. Op deze manier zal de fiscus structureel kunnen controleren of jij jouw belastingaangifte naar waarheid hebt ingevuld. Leuker kunnen ze het niet maken, wel makkelijker.

Crypto van minderjarige kinderen vallen onder jouw vermogen

Als je minderjarige kinderen hebt die crypto bezitten of daarin handelen dan moet je weten dat hun waarde aan crypto bij jouw vermogen wordt opgeteld. Pas als een kind de leeftijd van 18 jaar hebt bereikt dan mag de belastingdienst dit niet onder jouw vermogen stellen. Je moet er dus rekening mee houden dat je eerder boven je heffingsvrije vermogen uitkomt als je kinderen hebt die cryptocurrency bezitten. Het is altijd verstandig om kinderen eerst goed te onderwijzen mbt crypto voordat je ze erin laat stappen. Er zijn een hoop scammers actief.

Meer van dit