HomeTechEnge gedachte: Microsoft wil kunstmatige intelligentie in robots integreren

Enge gedachte: Microsoft wil kunstmatige intelligentie in robots integreren

We konden onlangs in het wereldnieuws lezen dat Microsoft miljarden dollars heeft geïnvesteerd in OpenAI, dat is het bedrijf dat chatbot ChatGPT heeft ontworpen. Het bedrijf is nu van plan om dezelfde kunstmatige intelligentie in robots te integreren. Deze enge gedachte kan binnen afzienbare tijd werkelijkheid worden, als het aan Microsoft ligt.

Robot zet een kopje koffie

Er zijn tal van films gemaakt waarin de mensheid wordt bedreigd door robots die het helemaal zat zijn, en zich tegen de mens keren. The Terminator is hier een goed voorbeeld van. Desondanks is Microsoft van plan om kunstmatige intelligentie in robots te integreren om ‘als hulp’ te kunnen fungeren in een huiselijke- of werkomgeving. Onderzoekers zijn al langer bezig met dit concept, zo maken we op uit een paper van het bedrijf.

Een robot die zelf kan denken. Dit zou een rampscenario kunnen betekenen, maar ook een revolutionaire ontwikkeling op het gebied van veel gebieden, zoals huishoudelijke hulp, bediening in de horeca, of andere taken die normaal gesproken door mensen moeten worden gedaan. Een robot met kunstmatige intelligentie kan namelijk zelfstandig handelen, en een pizza voor je in de magnetron zetten en de juiste knopjes indrukken.

Microsoft en kunstmatige intelligentie

Voor doemdenkers en critici is het een gevaarlijke ontwikkeling. Microsoft werkt al aan een drone die behalve stofzuigen ook op commando spullen kunnen oprapen en op een gewenste plek neer kunnen zetten. Commando: ‘drone, pak rood object van de grond, en plaats het in de kast’. Dat scheelt jou weer opruimen. We hebben hieronder een filmpje geplaatst dat goed weergeeft hoe de kunstmatige intelligentie van ChatGPT kan worden gebruikt.

Maar wat als het leger zulke robots koopt, ze een machinegeweer geeft en het commando: ‘schiet iedereen met een Russische vlag op het uniform neer’? Of iets in gelijke strekking? Dan worden het enge toestanden. De toekomst zal het leren. Feit is wel dat Microsoft hard op weg is om een ‘intelligente huishoudelijke robot’ te ontwerpen. Met de film The Terminator in onze gedachten is deze ontwikkeling fascinerend, maar ook best eng.

Meer van dit