HomeTechElon Musk opent aanval op Google met TruthGPT

Elon Musk opent aanval op Google met TruthGPT

Superondernemer en multimiljardair Elon Musk heeft de aanval op Microsoft en Google geopend. Hij maakte dit in een interview bekend. Musk zei dat hij op het gebied van kunstmatige intelligentie de strijd aangaat met de bovengenoemde techgiganten door ThruthGPT te ontwikkelen. Deze chatbot/zoekmachine staat nog in de kinderschoenen, maar zal volgens de Tesla-baas snel worden ontwikkeld.

Aanval op Google en Microsoft

Elon Musk liet dit weten tijdens een interview met Fox News. Hij zei dat TruthGPT een derde optie zal worden, en benoemde hierbij ChatGPT, dat ontwikkeld is door OpenAI. Microsoft heeft belang bij dit bedrijf, en liet eerder weten een flinke som geld te investeren. Ook het AI-systeem Bard van Google werd door Musk genoemd. Hij is van mening dat zijn TruthGPT ook van grote waarde voor mensen zal worden.

Musk stond ook aan de wieg van ChatGPT in 2015, maar stapte in 2018 uit het bestuur van OpenAI, waar hij mede-oprichter van is. Hij is van mening dat het bedrijf AI juist traint om te liegen, en komt daar nu met een antwoord op door ThruthGPT te ontwikkelen. Hij noemt dit project een ‘waarheidszoekende kunstmatige intelligentie, die de aard van het universum zal proberen te begrijpen’.

Kritiek op kunstmatige intelligentie

Ondanks zijn uitingen van zorgen met betrekking tot kunstmatige intelligentie, is Musk toch van plan om TruthGPT op poten te zetten. Hij pleit echter wel voor strenge regelgeving rondom AI. Hij liet in een open brief weten dat hij oproept tot een pauze van minimaal zes maanden in de ontwikkeling van kunstmatige intelligentie omdat de grenzen onduidelijk zijn, en dit een gevaar voor de mensheid kan betekenen.

De miljardair heeft onlangs het bedrijf X.AI Corporations opgericht, dat zich volledig zal gaan richten op de ontwikkeling van kunstmatige intelligentie. Hij wil voorkomen dat de publieke opinie wordt gemanipuleerd door artikelen en andere teksten die door kunstmatige intelligentie geschreven zijn. Met TruthGPT wil hij dit naar eigen zeggen voorkomen. Al zou het zomaar kunnen dat Musk ook in deze tak een monopoliepositie wil bewerkstelligen.

Meer van dit