HomeTechCryptoEthereum heeft te maken met deflatie (en dat is goed nieuws)

Ethereum heeft te maken met deflatie (en dat is goed nieuws)

De afgelopen weken hebben vooral bitcoin en Ethereum een flinke stijging laten zien. Bitcoin heeft de gevoelsmatige grens van 20.000 dollar weten te passeren, wat opmerkelijk is, want dit was in december 2022 nog 16.300 dollar. Ook Ethereum laat een interessante stijging zien. Analisten zeggen dat dit te maken heeft met deflatie. In dit artikel leggen we uit wat dit betekent, en wat voor effect het heeft op de waarde.

Stijging Ethereum

Na de val van cryptobeurs FTX zakte de markt een beetje in elkaar. Ook Ethereum liet een daling zien, maar het lijkt erop dat de munt zich aan het herstellen is. We hebben de afgelopen 48 uur een stijging van maar liefst 2,89% gezien, wat neerkomt op een stijging van 41,77 euro. De koers van Ethereum is sinds 8 november 2022 niet zo hoog geweest. De koers was door de val van FTX ingezakt, maar deze lijkt zich dus te herstellen.

Sinds de start van 2023 is de prijs van Ethereum met 31% gestegen, dat is een flinke stijging, maar de oorzaak van dit herstel heeft meerdere redenen. Het feit dat investeerders en beleggers weer vertrouwen krijgen in de munt is een oorzaak, maar ook deflatie is een aantoonbare oorzaak van de huidige stijging van Ethereum. Volgens website Ultrasound Money is deflatie namelijk een positieve ontwikkeling voor de waarde van de munt. Hieronder zie je een een screenshot van de koersstijging van afgelopen maand, daarna leggen we uit waarom deze stijging zich voortzet.

koers ethereum

Deflatie in crypto

Op het moment van schrijven zijn er 121 ETH in omloop, die grofweg een marktwaarde van 174 miljard euro vertegenwoordigen. De huidige prijs volgens website Coinmarketcap is 1.443,93 euro. Met ‘deflatie’ in crypto termen wordt bedoeld dat het aanbod van Ethereum afneemt, en dan wordt de prijs omhoog gestuwd. Volgens berekeningen neemt de voorraad van Ethereum met 0,09% af op jaarbasis. Als de munt schaarser wordt, dan is dat goed voor de prijs.

Sinds de Ethereum Merge zijn vergoedingen voor miners overbodig geworden, dus heeft Ethereum besloten om deze vergoedingen te verbranden. Er worden komend jaar meer ETH verbrand dan dat er bij komen, en dat is goed nieuws voor investeerders. Dit is een goede reden waarom de prijs op dit moment sterk aan het stijgen is. Er wordt verwacht dat de stijging het aankomende jaar toe zal nemen.

ethereum deflatie

Meer transacties betekent een hogere deflatie

De verbrandingssnelheid van Ethereum is op dit moment ongeveer 732.000 ETH per jaar terwijl er 622.000 ETH per jaar wordt uitgegeven. Er wordt dus meer verbrand dan dat er wordt geproduceerd, en dat is op zich al zeer positief voor de prijs van de munt. Als er meer transacties worden uitgevoerd dan zal dit een hogere verbrandingssnelheid betekenen, wat ervoor zal zorgen dat er in een sneller tempo ETH wordt verbrand, en dat is weer goed is voor de prijs.

Een andere reden waarom de prijs van Ethereum stijgt is een aangekondigde update, Dit is de Shangai upgrade, en is zeer interessant voor investeerders die hun ETH hadden gestaked voor de Ethereum Merge in september vorig jaar. Na de aankomende update is het voor hen mogelijk om hun coins weer te unstaken, en kunnen ze weer worden verhandeld op de vrije markt. Er staan dus interessante ontwikkelingen in de wacht voor Ethereum. We houden je op de hoogte.

ethereum koers

Meer van dit