HomeTechCryptoDit kunnen we verwachten na de Ethereum Merge

Dit kunnen we verwachten na de Ethereum Merge

Op 15 september 2022 heeft de grootste update in de geschiedenis van Ethereum plaatsgevonden, de zogeheten ‘Merge’. Tijdens deze update is Ethereum overgestapt van het proof-of-work naar het proof-of-stake consensus. Wat wil dit zeggen? En wat kunnen we vanaf nu verwachten nu de Merge is voltooid? We leggen het allemaal uit in dit artikel.

Ethereum Merge en roadmap

We hebben in onze vorige berichtgeving over de Ethereum Merge al uitgelegd wat dit precies inhoudt en wat het gaat veranderen aan de munt. De schaalbaarheid is vergroot, evenals de transactiesnelheid. Omdat het netwerk nu op proof-of-stake draait zijn er geen miners meer nodig, dus zal Ethereum een stuk milieuvriendelijker worden. Het aantal transacties wat per seconde verwerkt kan worden is ook significant gestegen van 20 naar maar liefst 1000 transacties per seconde.

De Merge luidt een nieuw tijdperk in voor Ethereum. Oprichter Vitalik Buterin heeft dit eerder in een roadmap uitgelegd. Deze roadmap omvat vijf grote stappen in de vorm van updates. De Merge was de eerste van de vijf updates dat gepland was. Buterin zegt dat het netwerk zo goed als klaar is als de andere vier updates zijn uitgevoerd. Deze updates zullen in de loop van de aankomende jaren worden doorgevoerd.

Vier andere grote updates in de planning

In de roadmap staan vier andere grote updates gepland. Deze updates moeten de blockchain van Ethereum verfijnen in elke zin van het woord. De hoge transactiekosten bijvoorbeeld zijn al langer een doorn in het oog van gebruikers. De transactiesnelheid is na de eerste update sterk verbeterd, maar is in de optiek van Buterin nog verre van ideaal.

De precieze tijdlijn voor deze vier grote updates zijn niet bekend. Dat hangt af van de ontwikkelingen die volgen na de eerste update, in dit geval de Merge. Het eindresultaat moet een compleet doorontwikkeld project zijn dat een zeer veilige blockchain heeft waarop bedrijven en particulieren hun projecten op kunnen bouwen. We hebben de vier grote updates die in de planning staan hieronder op een rijtje gezet.

De Surge

De eerstvolgende update is de Surge. Tijdens deze update zal de Sharding worden ingevoerd. Dit zal ervoor zorgen dat de schaalbaarheid een stuk beter wordt zodat het netwerk veel meer transacties per seconde kan verwerken.

De Verge

Na de Surge zal de Verge worden gelanceerd. Deze derde grote update zal de manier waarop transacties worden verwerkt een stuk beter maken. Het belangrijkste voordeel is een flinke verlaging van de transactiekosten, iets waar gebruikers met smacht op zitten te wachten.

De Purge

De Purge zal gelanceerd worden na de Verge en zal historische gegevens verwijderen, een zuivering dus, zoals de naam doet vermoeden. Na deze stap zal het netwerk in staat zijn om maar liefst 100.000 transacties per seconden te verwerken.

De Splurge

De Splurge wordt door een enthousiaste Buterin omschreven als een update met ‘heel veel kleine en leuke dingen’. Het is de afwerking van een vrijwel voltooid netwerk, de zogeheten ‘puntjes op de i’. Na deze update is de roadmap voltooid en moet Ethereum compleet zijn volgens de visie van de ontwikkelaars

Meer van dit