HomeTechCryptoEthereum Merge: wat is dat eigenlijk?

Ethereum Merge: wat is dat eigenlijk?

Als je jezelf regelmatig begeeft in de wereld van cryptocurrency dan heb je ongetwijfeld de term ‘Ethereum Merge’ voorbij zien komen. De langverwachte samensmelting tussen de mainchain en de omstreden test-blockchain voor ontwikkelaars. Volgens kenners is de ‘merge’ het perfecte instapmoment om te investeren in Ethereum. Maar waarom is dat zo? We leggen je uit wat er gaat gebeuren.

Ethereum netwerk

Op dit moment bestaan er twee verschillende ethereum chains. De ‘mainchain’ het hoofdnetwerk van ethereum, en de beacon chain, dat onder andere door ontwikkelaars wordt gebruikt. Deze twee chains gaan samensmelten, dit wordt de ‘merge’ genoemd. De beacon chain zal niet veel veranderen aan het hoofdnetwerk van ethereum, maar er zullen wel verbeteringen plaatsvinden die het netwerk sterker en efficiënter maken.

De grootste verandering is het feit dat het netwerk zal gaan draaien op ‘proof-of-stake’ model. Dit zal veranderen als de merge plaats gaat vinden. Gisteren draaiden beide netwerken nog op het ‘proof-of-work‘ model, maar door de Bellatrix update op de beacon chain is deze nu gaan draaien op proof-of-stake. Na de merge zal het hoofdnetwerk dus draaien op proof-of-stake.

Merge is slecht nieuws voor miners

Het is de eerste keer in de geschiedenis van cryptocurrency dat een groot netwerk zoals Ethereum een dergelijke verandering doorvoert. Het veranderen van het consensus model (van proof-of work naar proof-of-stake) heeft ook gevolgen voor miners van Ethereum, die kunnen namelijk met de huidige software geen Ethereum meer minen. De mining infrastructuur is vanaf dat moment dus waardeloos.

In augustus verdienden Ethereum miners maar liefst 733 miljoen dollar met hun bezigheden. Na de samensmelting, dat op 15 september plaats zal vinden, is de apparatuur hardware, en software van miners waardeloos geworden. Deze zijn namelijk speciaal ontwikkeld voor het proof-of-work model. Volgens Ethereum oprichter Vitalik Buterin zal de Ethereum blockchain met het proof-of-stake consensus een stuk veiliger worden.

ethereum investeren

Perfect moment op in te stappen

Volgens investeerders is de merge de juiste tijd om in te stappen. De koers van Ethereum doet het ten opzichte van andere munten al langere tijd goed. De merge is de grootste update dat ooit heeft plaatsgevonden op een netwerk, dus dat schept hoge verwachtingen onder enthousiaste investeerders. velen van hen zijn van mening dat er een flinke rally plaats gaat vinden na 15 september.

Anderen zijn sceptisch en vinden dit een typisch gevalletje van ‘buy the rumour, sell the news‘. Hoe dan ook; na een periode van rode cijfers, onzekerheden, en dalende koersen is de merge niet alleen een grote update, maar ook een langverwachte frisse wind in de turbulente wereld van cryptocurrency. Hou het crypto-nieuws op onze website dus goed in de gaten, want we delen de laatste nieuwtjes.

Meer van dit