HomeTechCryptoEU wil meldplicht voor elke crypto-transactie in Europa

EU wil meldplicht voor elke crypto-transactie in Europa

Als het aan de Europese Commissie ligt komt er binnen nu en een paar jaar een verscherpt toezicht op alle crypto-transacties die binnen Europa plaatsvinden. Alle handelsplaatsen voor cryptovaluta wordt dan verplicht om elke transactie door te geven aan de waakhonden van de Europese belastingdiensten. Het is nu al verplicht om winst door te geven aan de fiscus, maar het is niet moeilijk om dit verborgen te houden. Daar komt als het aan de EU ligt snel verandering in.

Nieuw wetsvoorstel

De Europese Commissie wil met een nieuw wetsvoorstel mogelijk maken dat handelsplaatsen alle transacties verplicht doorgeven aan de Europese belastingdiensten. Het wetsvoorstel moet nog worden ingediend, maar dat zal op korte termijn gebeuren. Vanaf 1 januari 2026 kunnen handelaren die grote winsten maken met het verhandelen van crypto activa niet meer onder de radar blijven. Het is algemeen bekend dat er grote winsten (maar ook verliezen) worden gemaakt met crypto.

Zolang er geen toezicht is op de transacties die worden gedaan op crypto-beurzen en andere handelsplaatsen is het voor beleggers kinderlijk eenvoudig om hun winsten ergens te parkeren zonder dat de belastingdienst daar weet van heeft. In het wetsvoorstel staat dat alle bedrijven die zich bezighouden met crypto worden verplicht om elke transactie aan te geven. Op deze manier komt er beter zicht op gemaakte winsten.

Misgelopen btw-inkomsten

Volgens Paolo Gentiloni, Eurocommissaris voor Economie, is het onaanvaardbaar dat er zeer grote winsten worden gemaakt door mensen die onder de radar van de belastingautoriteiten blijven. Volgens de Europese Commissie liep Europa in 2020 ruim 93 miljard euro aan btw-inkomsten mis, waarvan een kwart te wijten is aan btw-fraude. Met de bovengenoemde crypto-meldplicht zal dat een stuk moeilijker worden.

Als de nieuwe wetgeving erdoor is zal de commissie jaarlijks ruim 2,5 miljard euro aan btw-inkomsten gaan innen. Ook zal frauderen met crypto een stuk moeilijker worden. De plannen moeten nog worden ingediend, en alle lidstaten moeten daarmee akkoord gaan. Het duurt dus nog even voordat het zover is, maar als het aan Gentolini ligt dan wordt de wetswijziging zo snel mogelijk doorgedrukt.