HomeTechGoogle Glass-opvolger wordt deze zomer nog op straat getest

Google Glass-opvolger wordt deze zomer nog op straat getest

Google heeft plannen om zijn nieuwe Google Glass AR-bril (augmented reality) binnen afzienbare tijd te testen op straat. De gebruikers die de bril gaan testen zullen deze gebruiken voor vertaling, transcriptie en navigatie. De prototypes van de brillen zien eruit als alledaagse brillen, en zullen dus niet opvallen in het publiek. Het bedrijf verwacht hier in augustus van dit jaar mee te beginnen.

Google AR-bril gebruik op straat

De nieuwe AR-bril moet een populairdere en verbeterde versie van zijn voorganger, de originele Google Glass worden. Het origineel is namelijk nooit voor het bredere publiek beschikbaar geweest, en is uiteindelijk uitgedoofd, maar Google heeft daar wel van geleerd. Het bedrijf heeft namelijk grootse plannen met zijn opvolger. Tijdens de Google I/O 2022 konden we kennismaken met de eerste prototypes.

De nieuwe AR-bril van Google is klaar voor een volgende stap in de ontwikkeling van de verbeterde versie van de vorige Google Glass. Ze gaan de bril nu daadwerkelijk testen in het openbare leven. Denk hierbij aan gebruik op straat, in het openbaar vervoer en restaurants. Google-medewerkers en vertrouwde testers zullen de bril voor het bedrijf gaan testen, dat maakte Google in een blogbericht bekend.

Een nieuwe bladzijde in het Google Glass verhaal

Met deze nieuwe AR-bril gaat Google een nieuwe fase in, en sluit de ‘mislukking’ van het originele Google Glass af. De nieuwe bril ziet eruit als een normale bril, alleen is het scherm waarop je bijvoorbeeld reisinformatie of een routeplanner ziet in het scherm ingebouwd. De bril heeft ook speciale sensoren die beeld en geluid registreren, al wil het bedrijf nog niet veel kwijt over de functies ervan.

Helaas moeten we in Europa nog even wachten op de bril, want deze wordt vooralsnog alleen in de Verenigde Staten getest. Medewerkers gaan hem in de eerste instantie alleen gebruiken voor navigatie, vertaling, en transcriptie. Als dit een succes wordt dan zullen er meer features worden uitgerold. Google heeft een tijd terug een filmpje online geplaatst waarop de vertaling functie van de bril wordt uitgelicht.

Google investeert flink in de AR-bril

Er zijn aanwijzingen dat de nieuwe AR-bril (ook wel slimme bril genoemd) speciale LED-schermen gaat bevatten. Google nam namelijk recent een bedrijf over dat gespecialiseerd is in de ontwikkeling en productie van micro-LED-schermen. Dat zijn compacte panelen die in slimme brillen kunnen worden gebruikt. Het bedrijf blijft echter zeer geheimzinnig over de verdere ontwikkeling van de bril.

De privacy van individuen op straat was een puntje van kritiek, want hoe zit het daarmee? Google belooft dat de testers van de bril rekening zullen houden met de privacy van voorbijgangers, zij mogen bijvoorbeeld de testers aanspreken om beeldmateriaal te verwijderen. Ze krijgen overigens ook een afgebakend gebied waar ze de bril mogen dragen. We houden de ontwikkelingen uiteraard in de gaten.

Meer van dit