HomeTechCryptoKan je in 2023 nog rijk worden met crypto? Het antwoord is...

Kan je in 2023 nog rijk worden met crypto? Het antwoord is simpel

Afgelopen decennium zijn er veel mensen rijk geworden door het kopen van cryptocurrencies. Hoe staat de markt er momenteel voor en is het nog mogelijk om ook zoveel geld te verdienen met crypto? Jens Vervoort, het brein achter Financiën & Zo, zocht het voor je uit en schreef dit uitgebreide artikel.

Bitcoin blijft dominant

Wanneer we kijken naar de markt, kijken we naar Bitcoin. Bitcoin is altijd de grootste, meest bekende en meest dominante cryptomunt geweest en dat is vandaag de dag niet anders. Bitcoin is op het moment van schrijven goed voor 50% van de hele cryptomarketcap. De andere 50% zit in duizenden altcoins. Over het algemeen volgen altcoins de koersbeweging van het grote geld van de Bitcoin.

Marktcyclussen

“Bitcoin is dood”. Een uitspraak die je op sociale media zeker al eens voorbij hebt zien komen. Maar is dat ook echt zo? Bitcoin beweegt in cyclussen en dat is niets nieuws. Ook aandelen bewegen zich namelijk in cyclussen of zogenaamde bull- en bearmarkten. In onderstaande grafiek zie je de historische koersbewegingen van Bitcoin. De eerste drie blauwe lijnen zijn de vorige Bitcoin halvings. Dit waren in het verleden telkens de momenten waar de prijs explodeerde.

De marktcyclus voor Bitcoin werkt als volgt: Halving -> Bullmarkt -> Top -> Bearmarkt -> Bodem -> Stabiliteitsfase -> Halving -> Bullmarket -> Enzovoort… In elke bearmarkt is de uitspraak “Bitcoin is dood” al voorgekomen en telkens heeft de meest populaire cryptomunt het tegendeel bewezen. In april 2024 staat de nieuw halving voor de deur. Dit is op de grafiek de vierde blauwe lijn.

Waarom is die halving zo belangrijk?

Het Bitcoin netwerk maakt gebruik van het Proof Of Work. Een mechanisme waarbij rekenkracht nodig is om een cryptotransactie te verifiëren en toe te voegen aan de blockchain. De rekenkracht is afkomstig van computers en de mensen die zich daarmee bezighouden. Deze worden miners genoemd.

De miners krijgen een beloning (een X aantal Bitcoin) per blok dat ze aan de blockchain toe voegen. Bij een halving wordt de beloning gehalveerd. Deze halvings komen eens in de 4 jaar voor. Een halvering van de beloning resulteerde in het verleden in een stijging van de prijs. Zo bleef de beloning in euro’s/dollars in stand.

crypto bull market
Het artikel gaat door onder deze afbeelding

Hoe staat de markt er NU voor?

We zitten momenteel in de stabiliteitsfase. In deze fase worden er geen nieuwe all time highs of all time lows gezet, maar schommelt de koers een beetje heen en weer. In het verleden was dit HET moment om extra satoshi’s (1 Bitcoin = 100 miljoen satoshi’s) aan je portfolio toe te voegen.

Ondanks dat ik deze fase omschrijf als een stabiliteitsfase, kiest de koers tijdens deze periode toch een kant. In de aanloop naar een halving zien we namelijk een kleine prijsstijging. Vanaf de bodem is de grootste cryptomunt al 100% gestegen, een verdubbeling dus. Wanneer het verleden zich herhaalt, kunnen we de komende maanden een kleine prijsstijging verwachten in de stabiliteitsfase én is het vooral wachten tot de volgende halving, waar de koers hopelijk weer explodeert.

Bitcoin ETF’s

Naast de halving is er nog een tweede event omtrent Bitcoin, namelijk de Bitcoin Spot ETF. Vermogensbeheerder Blackrock heeft een aanvraag ingediend bij de SEC om een Bitcoin Spot ETF te mogen uitgeven. Deze ETF zou het voor reguliere beleggers (het brede publiek) makkelijker en betrouwbaarder maken om te beleggen in Bitcoin.

financiële analyse crypto 2023
Het artikel gaat door onder deze afbeelding

Dit event zou voor een vloedgolf van nieuw geld in de huidige cryptomarkt kunnen zorgen. Andere grote partijen als Valkyrie en Fidelity kunnen niet achterblijven en hebben ook op hun beurt al een aanvraag ingediend bij de SEC om zo’n ETF uit te geven. De deadline voor de aanvraag staat momenteel op februari 2024. Dit event kan voor wereldwijde adoptie zorgen en bij goedkeuring is de kans groot dat de koers positief reageert.

Altseason

Hoe staat het dan met de andere cryptomunten? In de vorige bullruns was het Bitcoin die de koers bepaalde en altcoins die de trend volgden. Het risico bij deze cryptomunten is groter, maar elke marktcyclus zijn er altcoins die duizenden procenten stijgen. Tijdens de bearmarkt zijn altcoins enorm hard gedaald. Er vielen zelfs klappen van -90%. Altcoins met goede fundamenten kunnen door deze reden zeker interessant zijn om aan te schaffen voor de volgende halving.

Conclusie

Het antwoord op de vraag of je in 2023 nog rijk kunt worden met crypto is simpel. Dat kan, maar wel met wat geduld. De volgende halving en een eventuele goedkeuring van een Bitcoin ETF kunnen er voor zorgen dat de koers weer enorm gaat stijgen. Dat maakt 2023 dus wel het perfecte moment om jezelf alvast een goede positie in de markt te geven. Via Coimerce kun je heel makkelijk crypto kopen en verkopen. Meld je aan via deze link en ontvang €10,- gratis Bitcoin. Wie weet is dat volgend jaar €100,- waard ;-).

Meer van dit