HomeTechMet de Jetson One vlieg je zonder moeite naar je werk

Met de Jetson One vlieg je zonder moeite naar je werk

Een paar decennia geleden was naar je werk vliegen nog geen optie. Als het aan het Zweedse bedrijf Jetson ligt dan komt daar snel verandering in. Als het aan hen ligt dan staan we niet meer dagelijks in de file, maar kunnen we vliegend naar ons werk, of naar de supermarkt. De Jetson One lijkt op een grote drone, maar is geschikt om een enkel persoon van A naar B te vervoeren.

Futuristische belofte

In de tekenfilm ‘The Jetsons’ zien we vader Jetson, die met zijn koffertje in een voertuig stapt dat recht omhoog opstijgt. Daarna vliegt hij met alle gemak naar zijn werk in een futuristische wereld die ver van de realiteit ligt. De firma Jetson heeft hun naam ontleend aan deze tekenfilm, en het lijkt erop dat ze het voertuig van vader Jetson in het echt hebben weten te realiseren. Het is echter iets anders dan een vliegende auto.

De Jetson One is een drone-achtig voertuig dat is gemaakt van hard koolstofvezel, een zeer licht materiaal dat makkelijk te verwerken is in machines. Dit voertuig is in staat om verticaal op te stijgen, zoals bij een helikopter ook het geval is. Daarna kan de Jetson One een persoon met een snelheid van honderd kilometer per uur naar een gewenste plek vervoeren, dus ook over een file heen.

Jetson One is uniek in zijn soort

De Jetson One is uniek in zijn soort, in ieder geval voor particuliere consumenten. Het voertuig is gebaseerd op de hedendaagse drones zoals wij die kennen. De ontwikkelaar heeft hetzelfde concept simpelweg in een grotere vorm uitgerold zodat er een mens in vervoerd kan worden. We weten echter niet welke wetten en regels er van toepassing zijn om de Jetson One te mogen gebruiken in het dagelijkse leven.

Een ander nadeel is de accuduur. Als je verder dan twintig minuten van je werk af woont dan heb je al een probleem, want langer gaat de accu in deze vliegmachine niet mee. Desalniettemin hebben tientallen mensen al een Jetson One besteld. Ook jij kunt er eentje bestellen als je wilt, je zult er wel 97.000 dollar voor neer moeten tellen. Maar dan ben jij wel degene die lachend over elke file heen weet te vliegen.

Meer van dit