HomeSmartphonesZoveel kost het Apple om een iPhone 14 Pro Max te maken

Zoveel kost het Apple om een iPhone 14 Pro Max te maken

Apple verdient miljarden met de verkoop van hun producten, dat wisten we al. Maar hoeveel winst maakt het tech-bedrijf op een enkele Apple iPhone Pro Max? Het is op dit moment de duurste iPhone ooit, maar wat kost het om deze smartphone te maken? We kregen de productiekosten onder ogen, waardoor we een idee hebben gekregen hoeveel winst Apple maakt met de verkoop van deze dure iPhone.

Productiekosten iPhone 14

Apple is meer geld kwijt aan productiekosten van de iPhone 14 Pro Max dan aan de iPhone 13 Pro max. Dit komt vooral omdat de innovatieve 48 MP-camera duurder is, en het ‘always on-scherm’ duurder is om te fabriceren. Deze kosten worden een beetje in balans gebracht door 5G. Het maken van de chips die 5G ondersteunen is goedkoper geworden omdat 5G wereldwijd steeds gebruikelijker wordt.

Dankzij website Counterpoint hebben we in grote lijnen een idee gekregen wat de productiekosten van het maken van een iPhone 14 Pro max zijn. We weten daardoor ook hoeveel winst het bedrijf ongeveer maakt per verkocht exemplaar. Er worden na elke release wereldwijd vele miljoenen exemplaren van een model verkocht, dus tel uit je winst. Er zijn echter andere factoren die happen nemen uit deze winst.

Zoveel kost het om een iPhone 14 Pro Max te maken

Het kost techbedrijf Apple slechts 432 euro om een iPhone 14 Pro max (12GB) te maken. Het leeuwendeel van dit bedrag (22%) wordt gespendeerd aan de chips die de processors van het toestel aansturen, zoals de A16 Bionic-chip. Als we kijken naar de verkoopprijs van het toestel (1363 euro) kunnen we dus vaststellen dat Apple ruim 900 euro winst per verkocht exemplaar maakt.

Dat is veel geld als je kijkt naar de vele miljoenen exemplaren die worden verkocht. Er gaat echter een groot deel van deze winst naar andere factoren, zoals marketing, loon van werknemers, distributie en vervoer, en andere onkosten. Daarnaast gaat er veel geld naar de ontwikkeling van nieuwe iPhones. Apple maakt dus een hoop winst op de verkoop van de iPhone 14 Pro Max, maar houdt er zeker geen 900 euro per verkocht exemplaar aan over.

Meer van dit