De Europese Raad heeft unaniem besloten dat het reguleren van crypto activa, zoals bitcoin, strenger moet worden gehandhaafd. Er wordt veel geld witgewassen, en crypto is het ideale betaalmiddel voor criminelen en belastingontduikers, maar als het aan de 27 Europese ministers van Financiën ligt komt daar zo snel mogelijk verandering in. Zij hebben een paar dagen de MiCa wet aangenomen. Wij zochten de informatie op.
Regulering cryptocurrency in Europa
Naast het aannemen van de MiCa-wet is ook DAC8 aangenomen (Directive on Administrative Cooperation), een administratieve procedure voor het delen van belastinginformatie tussen landen in de Europese Unie. De ministers hebben allen unaniem besloten dat elk land informatie moet verzamelen over crypto-transacties, en dit vervolgens deelt met de belastingdiensten. Deze maatregel is onderdeel van het anti-witwas- en anti-terrorismebeleid.
Als het aan hen ligt dan wordt alle privacy met betrekking tot transacties van digitale activa, zoals crypto, overboord gegooid, en krijgen overheden inzage in elke transactie. Deze maatregel heeft wat voeten in de aarde, want in de wereld van cryptocurrency is privacy juist een van de hoekstenen. Door de MiCa-wet zullen er nog strengere eisen worden gesteld aan crypto-exchanges, zoals bijvoorbeeld Bitvavo.
The European Council passed #MiCA with a unanimous vote today — marking the final adoption of the regulation. All that's left is for the text to be published in the Official Journal of the EU. pic.twitter.com/QaOlhYH3jY
— Inbar Preiss (@InbarPreiss) May 16, 2023
MiCa is positief nieuws
Voor velen zal de MiCa-wet een doorn in het oog zijn. Volgens Billy Sebell, uitvoerend directeur van XDC Foundation is dit juist een positieve ontwikkeling voor blockchain-technologie. ‘De Europese Unie zal de toetredingsdrempel verlagen voor individuen en entiteiten om te profiteren van blockchain-technologie. Blockchain is de motor voor crypto-activia’, aldus Billy Sebel in een verklaring. Het aannemen van MiCa is ook goed nieuws voor grote bedrijven en overheden.
Het blijft echter de verantwoordelijkheid van het desbetreffende EU-land om de informatie met betrekking tot crypto-transacties in handen te krijgen. Door grip te krijgen op de beschikbare exchanges zullen ook de gebruikers in beeld komen, dus daar zullen de verschillende EU-landen moeten beginnen. Naar verwachting zullen ze deze exchanges gaan verplichten om alle transacties door te geven. Op welke termijn dit in Nederland gaat worden doorgevoerd is vooralsnog niet bekend.
EU Finance Ministers Give Final Go-ahead to #MiCA#CryptoNews #DigitalAssets #CryptoRegulation https://t.co/WjlswZHUNJ
— Kevin Cage (@Kevin_Cage_) May 16, 2023