HomeGadgetsWeg met de opticien: een oogtest doe je binnenkort met je smartphone

Weg met de opticien: een oogtest doe je binnenkort met je smartphone

De technologie op het gebied van smartphones wordt steeds vooruitstrevender. Ontwikkelaars combineren smartphones en wearables graag met gezondheid, de meeste smartwatches hebben een hartslagmeter, stappenteller, en andere functies waarmee je je lichaam in de gaten kunt houden. Binnenkort is het ook mogelijk om je ogen te testen met je smartphone, althans, als het aan de ontwikkelaars van EyeQue ligt hoef je niet meer naar de opticien.

Ogen testen met je smartphone

Het lijkt misschien vergezocht, maar dat is het allerminst. Je kunt namelijk met gadget EyeQue je ogen testen met je smartphone. Het is een laagdrempelige manier om te testen hoe je ogen ervoor staan, want veel mensen gaan liever niet (of niet snel) naar een opticien. De EyeQue is een apparaatje dat je op je smartphone zet, waarna je met een app kunt controleren hoe goed je zicht is.

Het is wel zo dat deze gadget geen expert is, maar geeft een indicatie aan hoe het met je ogen is gesteld. In de app kun je dan eenvoudig lezen waar de zwakke punten zitten, en of je eventueel een bril nodig hebt. Goede ogen zijn nu eenmaal belangrijk, want veel mensen stappen in de auto terwijl hun zicht niet optimaal is, en dat kan leiden tot levensgevaarlijke situaties.

Een hulp voor de opticien

Voor absolute uitsluitsel moet je uiteraard naar een expert die je ogen met professionele apparatuur gaat meten. De EyeQue helpt je alleen een beetje over die drempel. Je zet deze gadget simpelweg op je mobiele telefoon, waarna je erin kijkt. Dit is een soort ‘verrekijker’. Dan wordt er een ogentest gedaan zoals je die ook bij de opticien zou doen. De software meet dan welke rondjes met de openingen je wel of niet herkent, en maakt daarna een analyse.

Deze handige oogmeter is op dit moment alleen nog in de Verenigde Staten verkrijgbaar, en het is nog niet bekend wanneer het in Nederland verkrijgbaar zal zijn. Het apparaatje kost ongeveer tachtig euro, en je moet er een lidmaatschap bij afsluiten. Daarna wordt de app op maat ingesteld, dus de gadget is geschikt voor 1 persoon. Om een impressie te geven hebben we hieronder het YouTube-filmpje geplaatst waarin alles goed wordt uitgelegd.

Meer van dit