HomeTechCryptoStijgt Ripple na een positieve uitspraak van de rechtbank?

Stijgt Ripple na een positieve uitspraak van de rechtbank?

Ripple ligt onder vuur, maar heeft een paar prima digitale kogelvrije vesten aan om het spervuur van de SEC (Amerikaanse Securities and Exchange Commission) te weren. Tot nu toe heeft Ripple al een aantal overwinningen behaald in de rechtszaak die tegen hen is aangespannen. Maar wat is er nu eigenlijk aan de hand? Waarom ligt Ripple onder vuur? En zal de cryptomunt stijgen na een positieve uitspraak van de rechtbank?

Wat is Ripple?

Ripple is een gedecentraliseerd netwerk dat financiële instellingen een betalingsprotocol aanbiedt. De token van Ripple (XRP) regelt de waardeoverdracht tussen twee partijen, en doet dat snel. Naadloze transacties tussen cryptovaluta en fiat (euro, dollar, etc) staan hierin centraal.

Ripple probeert een manier te vinden om via een gedecentraliseerd platform betalingen te laten plaatsvinden, op een goedkope en snelle manier. Het huidige internationale betalingssysteem is traag, en duur. Dit wilt Ripple oplossen door een platform te bieden waarop internationale transacties snel en goedkoop gedaan kunnen worden.

Waarom ligt Ripple onder vuur?

In December 2020 zijn veel exchanges gestopt met het aanbieden van XRP omdat de SEC een rechtszaak heeft aangespannen tegen Ripple en de CEO’s Chris Larsen en Brad Garlinghouse.

De SEC wilt bewijzen dat Ripple XRP verkocht zonder de nodige toestemming te hebben gekregen. Zij beweren dat de munt effecten zijn en dat deze met het vooruitzicht op winst werden verkocht. Tot nu toe is daar echter te weinig bewijs voor geleverd, dus staat Ripple een klein beetje voor in dit gevecht.

Deadline op 6 December

In de laatste rechtszaak kreeg de SEC dus te horen dat er te weinig bewijs is geleverd mbt de beschuldigingen aan het adres van Ripple. Dit nieuws zal op het kantoor van Ripple tot een paar ontkurkte champagneflessen tot gevolg hebben gehad. De SEC heeft tot 6 December de tijd om met aanvullend bewijs te komen. 

Wat gebeurt er als Ripple wint?

Als Ripple de rechtszaak tegen de SEC wint dan betekent dat een hoop voor niet alleen Ripple, maar ook het hele crypto-universum. De uitspraak zal leidend worden beschouwd in eventuele rechtszaken die tegen andere crypto-aanbieders worden aangespannen in een soortgelijk context. Voor Ripple zal het in ieder geval veel deuren openen die eerder voor hen werden gesloten.

Gaat XRP stijgen na het winnen van de rechtszaak?

De token van Ripple (XRP) heeft een flinke deuk opgelopen toen de rechtszaak tegen hen werd aangespannen. De munt zakte 60 procent in waarde, maar is al enige tijd stabiel. Op het moment van schrijven is de munt $1,05 waard. Maar gaat de munt stijgen na het winnen van de rechtszaak?

De verwachting is van wel. Volgens een twitter-account met de naam XRP researcher kan de munt met 2000% stijgen. Als vergelijking verwees hij naar een rechtszaak die de SEC tegen KIK token had aangespannen en deze had verloren. Hierna steeg de munt met 2000%. Of XRP ook zo hard gaat stijgen na een overwinning moet nog blijken.

To the moon

Als de rechtszaak door Ripple wordt gewonnen dan is de verwachting dat alle exchanges die de handel in XRP hadden stopgezet weer toe zullen staan dat er wordt gehandeld in de munt. Als dit gebeurt dan is de verwachting dat de prijs van de munt explosief gaat stijgen, of zoals men in crypto-termen zegt; ‘to the moon’ zal gaan.