HomeTechSlimme contactlens: een computerscherm op je netvlies

Slimme contactlens: een computerscherm op je netvlies

We krijgen in de toekomst mogelijk de beschikking tot contactlenzen waar een kleine micro-display in is gebouwd. Deze lenzen corrigeren niet alleen je zicht, maar tonen ook meldingen van je smartphone, wijzen je de weg op straat of tonen de tekst voor een presentatie. Deze slimme contactlens wordt op dit moment ontwikkeld door het bedrijf Mojo.

Slimme contactlens

De drager van deze slimme contactlens kan naar wens verschillende soorten informatie instellen, zoals het tonen van het weerbericht, recent nieuws of meldingen van social-media accounts. Of wat dacht je van de route naar een bestemming? Of de tekst van een belangrijke presentatie? Dat komt gewoon in je zicht, zoals de tekst op het scherm van je laptop of smartphone.

Het is dus een computerscherm voor je ogen. Je ziet dus een soort van heads-up display, maar dan zonder bril. De mogelijkheden zijn eindeloos. Denk aan biometrische gegevens voor topsporters, de vluchtinformatie voor een reis, of een wandelroute. Je zou zelfs je mail kunnen checken terwijl je aan het hardlopen bent. Mojo is deze slimme contactlens op het moment van schrijven aan het testen.

slimme contactlens

Prototype van slimme contactlens wordt getest

De lens bedekt ook een gedeelte van het oogwit, waardoor informatie altijd te zien is. Je hoeft ook geen aparte bril te dragen om het zicht te corrigeren, want dat doet deze slimme contactlens ook. Op dit moment zijn er een aantal prototypes die door verschillende mensen wordt getest. Het bedrijf noemt dit een ‘feature complete prototype’. Mojo is echter niet het enige bedrijf dat slimme lenzen aan het testen is.

Er zijn andere bedrijven die de medische kant opgaan en lenzen testen die bijvoorbeeld je glucoseniveau weergeven, diagnoses geven en zichtcorrectie aanbieden. Alle partijen moeten zich nog buigen over dezelfde vraagstukken; hoe zit het met de privacy? Of de accuduur? Hoe lang gaan ze mee? Het antwoord op deze vragen zullen vast en zeker komen. We houden de ontwikkelingen in de gaten.

 

Meer van dit