HomeTechCryptoWat is Solana? En waarom groeit deze munt zo snel?

Wat is Solana? En waarom groeit deze munt zo snel?

In ons vorige artikel hadden we het over Ethereum, de grote rivaal van de inmiddels legendarische Bitcoin. Maar ook Ethereum begint de digitale hete adem in de nek te voelen van een cryptomunt die bezig is aan een opmars: Solana. Maar wat is Solana eigenlijk? En waarom groeit deze munt zo snel? Je leest het in dit artikel.

Solana

Solana (SOL) is een cryptocurrency dat de schaalbaarheid van decentrale netwerken goedkoper en sneller wilt maken. Bitcoin en Ethereum zijn giganten, maar ze hebben moeite met het verwerken van het aantal transacties per seconden. Dit probleem wilt Solana oplossen door, onder andere, een eigen blockchain te ontwikkelen Maar het  project veel ambitieuzer dan dat.

Anatoly Yakovenko

Het project staat onder leiding van Anatoly Yakovenko, die met een Zwitserse stichting en een hoop geniale breinen het Project Solana tot leven heeft gebracht. Ze hebben het tijdsprobleem binnen decentrale blockchain netwerken opgelost door het Proof of History protocol toe te passen.

Dit houdt in dat er geen directe confirmatie plaats hoeft te vinden, omdat alle transacties achteraf goedgekeurd kunnen worden, dus niet voordat ze plaatsvinden, en dat scheelt veel tijd. Dit kan, omdat elke transactie voorzien is van een extra hash, waardoor de chronologische volgorde van elke transactie te achterhalen is. 

Het klinkt ingewikkeld, en dat is het ook. Maar kort gezegd hoef je niet te wachten op goedkeuring van je transactie, dat komt later. Bij bijvoorbeeld Ethereum en Bitcoin is dit niet het geval.

 

Solana-ecosysteem

Op het moment van schrijven zijn er verschillende projecten die draaien op het Solana-ecosysteem. Deze projecten maken gebruik van de blockchain-technologie van Solana. 

  • Raydium
  • Oxygen Protocol
  • Aleph.im
  • Kermit Finance
  • Atomic
  • SolApe
  • Audius
  • Atlas Finance
  • Mercurial Finance
  • Serum

Al deze projecten draaien op de blockchain van Solana. Als je meer te weten wilt komen over deze projecten dan klik je op deze link

SOL

De cryptocurrency die Solana gebruikt heet SOL. Deze munt is explosief gestegen in de afgelopen maanden en staat op het moment van schrijven op nummer 5 van de meest verhandelde munten. De prijs van Solana (SOL) is dit jaar met 13.000% gestegen en laat hiermee een andere populaire munt, Cardano, achter zich. Op dit moment is 1 SOL $223,08 waard. 

Solana is pas 18 maanden actief op de markt voor cryptocurrency en heeft nu al de top bereikt als het gaat om handelsvolume. Het vertrouwen in de projecten van Solana is groot, en dat zien we terug in de resultaten met betrekking tot de munt die het vertegenwoordigt. 

Solana Wallet

Solana heeft ook een eigen wallet, een digitale portemonnee waarop je jouw assets kunt bewaren. In deze wallet kun je munten bewaren, versturen, ontvangen en staken (extra munten ontvangen als beloning voor het vasthouden van jouw munten). Deze wallet is te downloaden op desktop of als app op je mobiele telefoon. Door op deze link te klikken begin je met het maken van jouw eigen Solana wallet.

Solanart

Solana laat ook van zich horen in de wereld van NFT’s. Digitale kunstwerken kunnen worden verkocht op Solanart, een website waar je NFT’s kunt kopen en verkopen, de munt van Solana (SOL) wordt er gebruikt als betaalmiddel. Ben je nieuwsgierig hoe dat eruit ziet? Neem een kijkje.

Waar en hoe koop ik SOL?

Je kunt deze munt kopen op de grotere exchanges, zoals Binance. . Binance exchange heb je nodig voor het omwisselen van je Bitcoin, hier maak je gemakkelijk een account aan.

We kunnen nog een hoop verwachten van Solana. De ontwikkelaars blijven bezig met ambitieuze projecten en het zou ons niets verbazen als de waarde en positie van deze munt binnen afzienbare tijd nog veel verder gaat stijgen. 

Altcoins kopen

Wat je hierboven leest is een beetje in een notendop uitgelegd hoe je Altcoins koopt die nog niet te koop zijn op reguliere exchanges of bij bepaalde brokers. Een uitgebreide uitleg lees je hier.