HomeGadgetsUnpluq: de handige app die jouw schermtijd verkort

Unpluq: de handige app die jouw schermtijd verkort

Je kent het misschien wel; je bent druk aan het werk en pakt even je smartphone om wat op te zoeken. Voordat je het weet ben je afgeleid, en bezig met allerlei zaken die niets met productiviteit te maken hebben. Je bent, zonder het zelf door te hebben, al een half uur aan het scrollen. Met deze app herpak je je focus, en wordt je veel productiever.

Minder scrollen

Deze app zorgt ervoor dat je niet teveel raakt afgeleid als je bezig bent met je werk, of andere activiteiten die betekenisvol zijn. De app was in de eerste instantie een fysieke sleutel voor op je smartphone, maar de ontwikkelaars, Tim Smit en Jorn Rigter, hebben uiteindelijk een app ontworpen die je simpelweg kunt downloaden voor op je telefoon. De app helpt mensen om hun focus te behouden.

Smartphones kunnen nuttig zijn, maar je hebt dan ook veel afleidende apps binnen handbereik. Voordat je het in de gaten hebt ben je aan het scrollen op social-media en gooi je tijd weg die je nuttiger had kunnen gebruiken. Je slaapkwaliteit neemt ook af als je veel scrolt voordat je naar bed gaat. Daarnaast neemt ook je concentratievermogen af. Met de Unpluq-app krijg je hier grip op.

Op deze manier werkt Unpluq

De ontwikkelaars hebben de app samen met een tag uitgebracht. Het kiezen van een tag (of sleutel) is bewust gedaan omdat mensen zich bewuster van iets worden als er een fysieke handeling moet worden uitgevoerd. De gebruiker maakt een lijstje van de apps die regelmatig afleiden, die worden dan binnen een bepaalde tijdspanne (bijvoorbeeld tijdens je werk) geblokkeerd.

Je kunt dan geen gebruik maken van die bewuste app, waardoor je focus al snel teruggaat naar de bezigheden die op dat moment belangrijk zijn. Als je dan alsnog op social-media wilt zitten dan hou je simpelweg de tag tegen de achterkant van je smartphone. Dan krijg je weer toegang tot de geblokkeerde apps. De tag is overigens als optie ontwikkeld, de software-versie bestaat uit een 7-cijferige code die je in moet voeren om de blokkade op te heffen.

Bewuster omgaan met tijd

Als je bewuster omgaat met tijd dan zul je zien dat je productiever wordt. Onderzoek heeft uitgewezen dat je met het gebruik van de Unpluq-app 50 tot 70 minuten winst maakt qua tijd. Dat wil zeggen dat je een uur minder bezig bent met het nutteloze scrollen op je mobiele telefoon. Het feit dat je een fysieke handeling uit moet voeren voordat je op social-media kunt scrollen maakt je bewuster.

Die paar seconden die je nodig hebt om de blokkade op te heffen geeft je genoeg tijd om jezelf te realiseren dat je wordt afgeleid. Dan zul je die smartphone toch maar wegleggen zodat je jezelf kunt concentreren op belangrijkere zaken. Je kunt Unpluq hier downloaden. De fysieke tag is nog niet te verkrijgen, hiervoor loopt een crowdfundingsactie.

 

 

Meer van dit