HomeGadgetsMet deze truc kun je jouw oude VHS banden digitaliseren

Met deze truc kun je jouw oude VHS banden digitaliseren

Mensen zullen met weemoed terugdenken aan de tijd dat de VHS videoband vroeger nog werd gebruikt. Voordat de DVD in 1995 op de markt kwam keek iedereen films op videobanden, en werden ook home-video’s op tape opgenomen. Vele mensen hebben deze VHS banden nog op zolder liggen, maar er is een truc waarmee je dit stukje nostalgie kunt digitaliseren. We leggen in dit artikel uit wat daarvoor nodig is.

Nostalgie op tape

Mensen die zijn opgegroeid in de jaren ‘80 zullen zich vast nog wel de regenachtige zondagen herinneren waarop we massaal naar de videotheek gingen om een goede film uit te zoeken. Vrijwel iedereen had in deze tijd een videorecorder in huis, waarmee de VHS videoband kon worden afgespeeld. Inmiddels is de VHS band en de videorecorder door de digitale revolutie in vergetelheid geraakt, en liggen de videobanden stof te happen op zolder en in kelders.

In die tijd hadden veel mensen een camcorder, waarmee trouwerijen, verjaardagen, en andere feestjes werden opgenomen. Deze bandjes werden vervolgens in een VHS band gestopt, waarna ze op een videorecorder konden worden afgespeeld. Zou het niet geweldig zijn als deze filmpjes konden worden gedigitaliseerd? Dat is mogelijk met een beetje kennis en de juiste apparatuur. Het kost wat tijd, maar als je op een saaie zondag niets te doen hebt, dan voel je er niks van.

vhs videograbber

VHS videobanden digitaliseren

Het belangrijkste wat je nodig hebt om je videobanden te kunnen digitaliseren is een goed werkende videorecorder. Deze kun je bijvoorbeeld tweedehands kopen op Marktplaats. Daarnaast heb je een USB-videograbber nodig. Deze zijn voor een goedkope prijs nieuw te verkrijgen. Het is ook mogelijk om de videobanden door een professional te laten digitaliseren, maar dan ben je veel meer geld kwijt. Het is niet moeilijk om te leren, dus het is de moeite waard om het zelf te proberen.

De beste kabel die je voor dit doel aan kunt schaffen is de Gembird UVG-002- USB videograbber. Deze is te koop op Bol.com, en heeft een ‘plug and play’ principe, dus geen ingewikkelde materie om te leren. Let op!: deze videograbber werkt alleen op Windows computers, dus niet op Macbooks, iMacs of andere Apple apparaten. We hebben hieronder een YouTube-video geplaatst waarop stap voor stap wordt uitgelegd hoe je jouw favoriete VHS videobanden kunt digitaliseren. Succes!

Meer van dit