Als je een beetje bekend bent in de crypto wereld zul je vast al eens over Chainlink gehoord hebben, maar wat is het nu eigenlijk en wat doet Chainlink? Waar koop je deze cryptomunt en waar bewaar je deze? Wij leggen het allemaal aan je uit.
Chainlink (LINK) pakt een probleem aan dat eigenlijk al lang bestaat, met name op het gebied van de uitvoering van slimme contracten. Vaak zijn digitale contracten gekoppeld aan bepaalde voorwaarden die uit onafhankelijke en betrouwbare bronnen moeten worden gehaald. Hiervoor levert Chainlink een oplossing op basis van blockchaintechnologie – de zogenaamde orakels.
Wat is Chainlink?
Chainlink is een relatief jong project, maar zorgde al snel voor een sensatie. Chainlink levert al belangrijke data voor een groot aantal andere blockchainprojecten. Veel dataproviders gebruiken de technologie van Chainlink om relevante gegevens en informatie voor slimme contracten te leveren. Daarom willen we hieronder dieper ingaan op Chainlink met al zijn functies.
Welk probleem lost Chainlink op?
Slimme contracten zijn waarschijnlijk een van de belangrijkste functies van blockchain-technologie. Ze maken het mogelijk om digitale contracten op te stellen, die aan bepaalde voorwaarden zijn gekoppeld. De aard van deze aandoeningen speelt een zeer centrale rol. Voor alle mogelijke scenario’s kunnen er slimme contracten worden opgezet. Naast klassieke koop-, verzekerings- of huurcontracten kunnen er ook event-based contracten worden afgesloten. Bijvoorbeeld over de uitkomst van een voetbalwedstrijd, wanneer bepaalde luchttemperaturen worden bereikt of wanneer zich een specifieke gebeurtenis voordoet.
Deze diversiteit vormt een grote uitdaging voor ontwikkelaars van slimme contracten. Niet alleen de programmering van de contracten is complex, met name het verkrijgen van de benodigde gegevens, die een essentieel onderdeel van het contract kunnen zijn, is moeilijk. De meeste van deze contracten moeten indien mogelijk automatisch worden gecontroleerd om de handmatige inspanning zo laag mogelijk te houden. Dit is precies waar Chainlink binnenkomt en zich snel ontwikkelde tot een echte probleemoplosser.
Hoe doet Chainlink dat dan?
Chainlink werkt samen met dataproviders en biedt een uitgebreide marktplaats voor allerlei soorten informatie. Smart contract-ontwikkelaars kunnen de marktplaats van Chainlink gebruiken om hun digitale contracten aan te maken en de benodigde gegevens in te kopen. De genoemde dataproviders worden in het Chainlink-ecosysteem orakels genoemd. Deze gegevens zijn uiteindelijk via gestandaardiseerde API’s opvraagbaar en daardoor inzetbaar in de meest uiteenlopende systemen.
De belangrijkste zaken op een rij:
- Chainlink moet worden opgevat als een soort interface tussen gegevensleveranciers en gegevensontvangers.
- Zogenaamde orakels leveren gegevens die worden gebruikt voor het uitvoeren van of als onderdeel van slimme contracten.
- De orakels ontvangen LINK-tokens als beloning voor het verstrekken van de gegevens.
- Chainlink levert een belangrijke bijdrage aan intelligente contracten op alle grote blockchains.
De historie van Chainlink
Chainlink werd in 2017 uitgebracht door Ari Juels, Steve Ellis en Sergey Nazarov. De drie schreven ook de bijbehorende whitepaper getiteld ChainLink: A decentral Oracle Network. De ontwikkelaars werkten al sinds 2015 aan het project. Ze zagen al vroeg in dat er praktisch geen betrouwbare databronnen zijn voor slimme contracten. Tegelijkertijd nam het gebruik van intelligente contracten sterk toe, maar was er geen toegang tot externe data en informatie. Het bedrijf SmartContract Chainlink ltd. Met Sergey Nazarov als CEO staat achter het project.
Chainlink exploiteert zijn eigen onderzoeks- en technologiesmederij genaamd Chainlink Labs. De ontwikkelaars hebben sinds de oprichting in 2017 al verschillende mijlpalen op de officiële roadmap behaald. Waaronder de 32 miljoen US dollar ICO en partnerships met bekende bedrijven als Google, T-Systems en SWIFT. Maar nog belangrijker is samenwerking met andere blockchains die de technologie gebruiken. In 2019 is het mainnet van Chainlink eindelijk succesvol geïmplementeerd op de Ethereum-blockchain.
Het platform was sinds 2015 in ontwikkeling – in 2017 volgde de Initial Coin Offering (ICO). Hier konden beleggers het ERC-20 LINK-token kopen tegen een prijs van € 0,11. Na het bereiken van de harde limiet van € 32 miljoen, eindigde de ICO. Er zijn momenteel 467.009.001 LINK in omloop. Het maximale aantal tokens is beperkt tot 1.000.000.000 LINK.
De technologie achter Chainlink
Chainlink moet worden opgevat als een interface tussen de smart contract-wereld en uitgebreide databronnen. Het biedt relevante gegevens die absoluut noodzakelijk zijn als onderdeel van intelligente contracten. Chainlink heeft inmiddels tal van verbindingen met andere smart contract platforms en is een van de belangrijkste technologieën bij de ontwikkeling van smart contracts. Het snelle netwerk levert vrijwel realtime allerlei gegevens, wat vooral relevant is voor prijsvoorspellingen op korte termijn.
Orakels
Het op Ethereum gebaseerde project beloont dataproviders (orakels) voor hun werk via hun eigen netwerk. Op de lange termijn is het de bedoeling om hun eigen datamarktplaatsen buiten de Ethereum-blockchain te exploiteren. Een ander belangrijk onderdeel van Chainlink is de reputatie van de verzonden gegevens. Omdat nooit met volledige zekerheid kan worden gegarandeerd dat de orakelgegevens correct zijn, leveren verschillende onafhankelijke orakels meestal de gegevens voor de slimme contracten. Chainlink controleert nog steeds continu de reputatie van de dataleveranciers en verwijdert onbetrouwbare of onveilige orakels uit het netwerk.
Chainlink controleert continu de reputatie van de orakels.
Het totale systeem is afhankelijk van betrouwbare orakels. Daarom controleert Chainlink de dataleveranciers continu op bepaalde criteria. Het resultaat is een beschikbaarheidsbeoordeling die de individuele orakels classificeert. De criteria zijn bijvoorbeeld de tijd die nodig is om de gevraagde gegevens aan te leveren bij de slimme contracten. De evaluatie resulteert in een hiërarchie tussen de dataleveranciers en betrouwbare leveranciers zouden ook beter betaald moeten worden voor hun diensten. Gevoelige smart contracts kunnen dan worden geleverd met de data van de beste leveranciers, terwijl data van goedkopere oracles ook geschikt is voor minder kritische contracten. Hoe dan ook, de orakels vormen het hart van Chainlink. Het is daarom de moeite waard om eens nader te bekijken hoe ze werken.

Hoe de orakels werken
Zoals eerder al vermeld, moet Chainlink worden opgevat als een soort interface. Maar hoe werkt het doorsturen van de gegevens in de praktijk precies? Bij Chainlink wordt de verbinding tussen orakels en slimme contracten matchmaking genoemd. Deze matchmaking is eigenlijk als een specificatieblad. De ontwikkelaar van een slim contract definieert zijn eisen voor het Oracle en presenteert zijn contract. Een deel van deze vereisten kunnen reputatie, betrouwbaarheid en frequentie van gegevensoverdracht zijn. De dataprovider controleert vervolgens of hij aan de eisen kan voldoen en accepteert zo nodig het aanbod.
De vervolgkosten van het ophalen van de gegevens hebben voornamelijk betrekking op de duur en de omvang. Voor praktisch alle denkbare scenario’s kunnen slimme contracten worden aangemaakt. Zo kunnen er contracten zijn die slechts enkele seconden tot minuten en slechts enkele gegevens nodig hebben. Maar ook langlopende contracten waarbij veel gegevens over een lange periode nodig zijn, zijn mogelijk. Vooral voor langlopende smart contracts zijn vaak minder orakels nodig, waarvan de data niet binnen een fractie van een seconde beschikbaar hoeven te zijn. Kortlopende contracten zijn meestal afhankelijk van snelle en betrouwbare datalevering.
Wie levert de data in de praktijk?
De naam Orakel is afgeleid van de mythen uit de Griekse geschiedenis. Een orakel was een wetend persoon die via een hogere macht belangrijke informatie kon verstrekken. Ook de Oracle-technologie van Chainlink werkt volgens dit principe. De dataproviders ontvangen de verzoeken van de smart contract-ontwikkelaars en controleren of ze toegang hebben tot de informatie die ze nodig hebben en deze kunnen verstrekken. Hiervoor biedt Chainlink een marktplaats waar orakels en ontwikkelaars elkaar kunnen ontmoeten.
Tegenwoordig bieden al een groot aantal orakels hun data aan via de eerder genoemde marktplaats. Dit zijn bijvoorbeeld Connexun (levert nieuws en evenementen uit de wereldzaken), SportsDataIO (sportgegevens en resultaten uit verschillende gebieden) en Quantum Data Technologies (gegevens uit verschillende industrieën). De integratie van de orakels is zeer eenvoudig voor ontwikkelaars. De respectievelijke orakels van de dataleveranciers kunnen met behulp van eenvoudige codefragmenten in hun eigen slimme contracten worden geïntegreerd.
In ruil daarvoor ontvangen de dataproviders een vergoeding in de vorm van het LINK-token wanneer ze de gevraagde data aanleveren. De ontwikkelaars van Chainlink stonden in dit kader voor een groot probleem, omdat ze moesten kunnen garanderen dat de orakels niet zouden worden omgekocht. Een aanbieder van sportweddenschappen zou bijvoorbeeld de gegevensaanbieder kunnen omkopen dat ze altijd onjuiste gegevens van randsporten verstrekken. Bij het aanleveren van de data vergelijkt Chainlink de waarden van alle orakels om mogelijke fraudeurs te identificeren. Tegelijkertijd raden de verantwoordelijken aan om meerdere orakels te gebruiken voor gevoelige contracten.
Orakels – er zijn zulke risico’s
Uit het bovenstaande voorbeeld blijkt dat er kritisch moet worden gekeken naar de aangeleverde gegevens. Chainlink heeft hiervoor een systeem ontwikkeld dat regelmatig zowel orakels als de data controleert. Hierbij zijn met name drie punten van groot belang:
- Integriteit – Controleren van de juistheid van de verstrekte gegevens (bijvoorbeeld door vergelijkingen)
- Beschikbaarheid: Beschikbaarheid van de service en snelheid van gegevensoverdracht
- Vertrouwelijkheid: De vertrouwelijkheid van gegevensoverdracht handhaven
Deze gegevens helpen ontwikkelaars ook bij het kiezen van het juiste Oracle. In individuele gevallen kunnen de juiste leveranciers handmatig worden geselecteerd, maar als een groot aantal contracten automatisch moet worden opgesteld, moeten ook automatisch de juiste orakels worden geselecteerd. Een classificatie van de dataproviders in een evaluatiesysteem is daarom belangrijk.
Er is echter altijd het risico van falen of manipulatie door de Oracle-operator. Het genoemde beoordelingssysteem zorgt ervoor dat onbetrouwbare of manipulatieve orakels snel uit het netwerk kunnen worden verwijderd, maar ontwikkelaars zijn vaak gedwongen om toegang te krijgen tot meerdere orakels. Dit is de enige manier om een hoog beveiligingsniveau te bereiken, maar het verhoogt ook de kosten en inspanning die met de implementatie gemoeid zijn.
Op het moment van schrijven zijn er echter geen serieuze problemen bekend met Chainlink en Oracle-technologie. In plaats daarvan vermijdt het gebruik van de orakels ernstige problemen. Meest recent gebruikte bijvoorbeeld het gedecentraliseerde leenplatform bZx Chainlink om bekende beveiligingsproblemen op zijn eigen platform uit te roeien.
Het LINK-token
In het Chainlink-ecosysteem wordt de ERC-20 token LINK gebruikt om de dataproviders in het netwerk te betalen voor hun werk. De gegevensontvanger draagt het token over aan de gegevensprovider. Het token wordt ook door de dataproviders naar slimme contracten gelokt en fungeert als een soort beveiliging. Als onjuiste gegevens of helemaal geen gegevens worden verstrekt, dienen de gedeponeerde activa als zekerheid voor compensatiebetalingen aan de gegevensontvangers. Hoe meer beveiliging een dataprovider kan hebben, hoe groter de kans dat deze wordt geselecteerd door datakopers.
Bovendien kunnen de gegevensaanbieders nog meer LINK-tokens lenen om hun beveiligingspools te vergroten. Staking-services bieden de tokens en de dataproviders geven de investeerders een percentage van het inkomen dat wordt verdiend met de dataverkoop. Data-aanbieders behalen daarmee het voordeel dat ze een concurrentievoordeel behalen in directe concurrentie met andere data-aanbieders. Vanwege hun hogere beveiliging worden ze automatisch als veiliger beschouwd dan andere leveranciers.
Het token is sinds september 2017 op veel beurzen verhandelbaar. Het is nu een van de grootste cryptocurrencies in termen van marktkapitalisatie. Sinds 2021 is de token gestaag in waarde gestegen. Chainlink heeft ook een sterke groei gezien in de actieve adressen. Inmiddels zijn er al meer dan 700.000 individuele adressen geregistreerd. Het LINK-token kan op verschillende portefeuilles veilig worden opgeslagen. Waaronder de Ledger Hardware Wallet, de Trust Wallet of MetaMask.
Waarom is LINK waardevol?
Het LINK-token is een onmisbaar onderdeel van Chainlink en vervult een aantal belangrijke functies. Hoe meer onderzoeken er via het Chainlink-netwerk lopen, hoe meer kosten er worden gemaakt. Dit resulteert in een natuurlijke waardestijging, omdat de token ook beperkt is tot 1.000.000.000 eenheden. Of Chainlink op zich succesvol zal zijn, is een kwestie van overtuiging. Als blockchain-technologie in de toekomst aan belang blijft winnen, kan Chainlink een belangrijk onderdeel van de ontwikkeling zijn.
Slimme contracten worden beschouwd als misschien wel de belangrijkste technologie op dit gebied. Als je ervan uitgaat dat er in de toekomst steeds meer intelligente contracten zullen zijn, zullen ook dataproviders steeds belangrijker worden. Chainlink heeft een hoge status als een van de marktleiders en “first mover”, de eerste die ergens mee komt is het meest waardevol. De gestage toename van actieve adressen in het netwerk laat ook zien dat er al vraag is naar Chainlinks-orakels. Mocht deze vraag verder toenemen en de Oracle-operators steeds hogere zekerheden willen storten, dan zal de waarde van het LINK-token onvermijdelijk stijgen.
Is het de moeite waard om in Link te investeren?
Chainlink (LINK) wist in 2021 al te overtuigen met een goede prestatie. Maar is het nog steeds de moeite waard om hier aan te beginnen? Hoe zal de munt zich in de toekomst ontwikkelen? Wij zetten alles even voor je op een rij.
Het is vermeldenswaardig dat hoewel het neerwaartse risico beperkt is, het opwaartse potentieel van de munt er goed uitziet. Naast het aankondigen van nieuwe partnerschappen met andere blockchain-projecten, heeft LINK vanwege zijn orakels een belangrijke rol gespeeld in de Defi- en NFT-gebieden. Chainlink-orakels bieden realtime gegevens voor slimme contracten, wat deze NFT-transacties eenvoudiger maakt. Onlangs kondigde financieel technologiebedrijf Spartan Hill aan dat het Chainlink Price Feeds integreerde ter ondersteuning van een nieuwe gedecentraliseerde Colombiaanse peso-stablecoin, de Daily (DLY). Hoewel deze op ontwikkeling gerichte updates weinig invloed hebben op de LINK-prijzen, geven deze indicatoren een positief beeld van de altcoin.
Chainlink heeft door de betrouwbare en snelle Oracle technologie al een aantal projecten weten te overtuigen. In december 2020 presenteerde Chainlink een andere gebruiker van de technologie, Bounce Finance. Bounce Finance, een project op de Ethereum Blockchain en Binance Smart Chain (BSC), gebruikt Chainlink voor zijn prijsfeeds. Met behulp van orakels worden wisselkoersen in realtime bepaald en overgedragen aan het interne veilinghuis. Chainlink heeft veel succes gehad sinds het werd geïntegreerd in de Binance Smart Chain. Veel ontwikkelaars gebruiken Oracle-technologie voor hun projecten op de BSC. Zo maakte het slimme contractplatform Moonbeam ook gebruik van de functionaliteiten van Chainlink.
Chainlink op het BSC (Binance Smart Chain)
Het mining bedrijf CosmicSwap gebruikt nu ook de Chainlink VRF live op de Binance-keten om in de toekomst op een eerlijke en kosteneffectieve manier winnaars van weggeefacties op het platform te bepalen. De verifieerbare willekeurige functie is op maat gemaakt voor de vereisten van het CosmicSwap-platform. De nieuwe functie zorgt voor een soepele en fraudebestendige ervaring voor de gebruikers van het platform.
Nieuwe samenwerkingen
Chainlink kon een nieuwe partner binnenhalen. Het blockchain-gamingplatform GamyFi zal in de toekomst de Verifiable Random Function van ChainLink integreren voor een Battle Royale blockchain-game op de Binance Smart Chain. Dankzij de veilige en willekeurig genererende oplossing van ChainLink kunnen spelers er zeker van zijn dat de winnaars eerlijk en zonder tussenkomst van individuen worden geselecteerd.
NFT Battle Royale is een NFT-spel waarin gebruikers die NFT-kaarten gebruiken tegen elkaar kunnen strijden, GFX-beloningen kunnen winnen en hun NFT-kaarten naar een nieuw niveau kunnen tillen om nieuwe functies en beloningen te ontgrendelen.
Chainlink forecast: wat is de fundamentele situatie?
Kijken we naar de hele blockchain-industrie, dan blijkt dat met name slimme contracten een belangrijke rol spelen bij de toepassing van blockchains. Met name blockchain-platforms zoals Ethereum, Tezos of EOS maken de ontwikkeling en uitvoering van intelligente contracten mogelijk. Met deze programmeerbare contracten kunnen fraudebestendige contracten worden afgesloten. De vereiste gegevens moeten echter ook veilig worden geïmporteerd in de bijbehorende blockchain en worden geëxporteerd nadat het slimme contract is uitgevoerd – hier komt LINK om de hoek kijken.
Ondanks dit unieke businessmodel is het echter duidelijk dat Chainlink zich ook op een competitieve markt richt. Desalniettemin ontwikkelt Chainlink zich goed en blijft het zijn eigen Oracle-activiteiten pushen. In tegenstelling tot de concurrentie heeft Chainlink geen sidechains nodig om de benodigde data naar de doelblockchain over te dragen. In plaats daarvan vertegenwoordigen de orakels een soort agent die wordt gebruikt om de gegevens te beoordelen en samen te voegen. Met behulp van slimme contracten worden de gegevens vervolgens overgedragen aan de blockchain. Voor deze aanpak zijn bepalend:
- Aggregatie
- Reputatie
- Bestelling matchen
- Belangrijke samenwerkingsverbanden
Deze aanpak wordt ook goed ontvangen in de markt. De Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication (SWIFT) is een van de gebruikers van de dienst. SWIFT gebruikt de oplossing om huidige kaartsaldi te valideren en zo kaartbetalingen goed te keuren of af te wijzen. De samenwerking met Alphabet heeft Chainlink ook in de publieke belangstelling gebracht en de groei versneld. De ontwikkelaars werken echter ook met andere projecten zoals Web3, Hedera, Polkadot of QuarkChain. Vanwege de solide en veelbelovende technologie is het waarschijnlijk dat Chainlink in de toekomst nog meer partnerschappen zal winnen.
DeFi (= Decentralized finance) -sector
Een nadere blik op Chainlink laat zien dat de blockchain al tal van use-cases kan dekken. De technologie staat echter nog maar aan het begin van zijn ontwikkeling, dus we zouden de komende jaren tal van verbeteringen moeten zien. Toepassing in vrijwel elke branche is immers denkbaar. We gaan ervan uit dat slimme contracten tal van dagelijkse taken kunnen optimaliseren. Ook gevestigde taken zoals het monitoren van grondstof- of obligatieprijzen, het analyseren van weergegevens of het controleren van clouddiensten zijn mogelijke toepassingen.
Hierbij geldt: hoe meer taken Chainlink op zich kan nemen, hoe hoger de waarde van de token. Vooral de DeFi-sector, oftewel de decentrale financiering, maakt in snel toenemende mate gebruik van de Chainlink-infrastructuur. Tal van DeFi-apps (DApps) gebruiken bijvoorbeeld de decentraal bepaalde prijzen uit Chainlink als basis voor het bouwen van financiële applicaties.
Omdat DeFi wordt beschouwd als een van de populairste onderwerpen in de branche, zal Chainlink onvermijdelijk meegaan met het succes van de DeFi-sector. Hier zien we het grootste potentieel voor groei op lange termijn en een echt voordeel van de munt voor Chainlink.
Op 28 juni 2019 nam de grote exchange Coinbase het LINK-token op bij zijn handelsplatform. Binnen zeer korte tijd noteerde de cryptocurrency een snelle prijsstijging. Dit effect wordt ook wel het Coinbase effect genoemd. De ervaring leert dat een vermelding op Coinbase leidt tot stijgende prijzen voor munten en tokens. Bij elke exchange die Link opnam in zijn platform steeg de prijs meestal even, maar nu Link op bijna elke exchange wel kan worden verhandeld is dat effect nu over.
Veelgestelde vragen over Chainlink
Heeft Chainlink potentie?
Chainlink is een spannende blockchain-oplossing die door het gebruik van de orakels nog volop prijspotentieel biedt. Ook Chainlink kan hiervan profiteren, vooral in fases van stijgende prijzen. Vanuit een fundamenteel oogpunt kan Chainlink de oude recordwaarden van 50 US dollar overtuigen en overtreffen.
Hoe hoog zal de prijs van Chainlink stijgen?
Volgens diverse prognoses zou de prijs van Chainlink in 2022 een waarde van 70 tot 100 euro moeten bereiken. Op de lange termijn voorziet men eerst nog een prijsdaling bij LINK – wij delen deze mening niet.
Wanneer is het juiste moment om Chainlink te kopen?
Als u Chainlink wilt kopen, moet u op enkele marktindicatoren letten, zoals let op Bitcoin; Als deze stijgt neemt ie alles mee naar boven. Let ook op het totale sentiment. Ook kan men natuurlijk bij een stevige daling goedkoper inkopen, dus dat is ook goed om naar te kijken. Een pessimistische stemming in de markt opent uiteraard kansen voor hoge rendementen voor beleggers en investeerders, die voor lage prijzen willen kopen en dan 3 tot 5 jaar willen wachten om te verkopen.
Waar kan Ik Chainlink Kopen?
U kunt ChainLink kopen op de meeste exchanges, zoals onder andere:
- Coinbase
- Binance
- Bitcoinmeester
- Bitvavo
- Huobi
- Gate.io
- Kucoin
- Bitfinex
- Bittrex
In welke wallet kunt u ChainLink Houden?
Dit kan in een hardware wallet of in een software wallet, een mobiele wallet of een desktop wallet. Bijvoorbeeld de Ledger Nano S of de Trezor zijn goede hardware wallets, MYEtherWallet wordt veel gebruikt als Web wallet, MetaMask is een goede desktop wallet en Coinomi is een veilige keuze als mobiele wallet.