Cryptocurrency wordt ook wel ‘het nieuwe goud’ genoemd. Wie nog nooit van Bitcoin heeft gehoord heeft waarschijnlijk onder een rots op de Zuidpool gelegen, want we kunnen er niet meer omheen; crypto is booming!
We zetten elke week een cryptomunt in de spotlights en deze week wordt dat Ethereum. Deze munt staat op nummer 2 in de crypto top 5. Maar wat is Ethereum eigenlijk? We lichten het uit in dit artikel.
Blockchain Technologie
Blockchain is een technologie dat transacties vastlegt. Het versturen van geld, berichten en andere documenten die via blockchain worden vastgelegd zijn openbaar en daarom hebben deze transacties geen tussenpersoon nodig.
Blockchain fungeert als controle, omdat iedereen toegang heeft tot het bekijken van alle transacties. Daarmee zijn bedrijven, zoals banken, overbodig. In plaats van een database dat beheerd wordt door bankiers, is de blockchain nu die database, waar iedereen toegang tot heeft.
Ethereum maakt blockchain-technologie toegankelijker door toepassingen te ontwikkelen die gebruikt kunnen worden voor vormen van transacties die decentraal, dus zonder tussenpersoon, kunnen worden geregeld.
DAPP’s
Van Bitcoin weten we dat het een manier heeft gevonden om waarde rechtstreeks van persoon naar persoon over te dragen. Ethereum heeft een ander doel. Het wilt een nieuw soort internet ontwikkelen waar decentralized applications (DAPP’s) op gebruikt kunnen worden. DAPP’s zouden veel veiliger en privacy-vriendelijker zijn.
DAPP’s zijn open-source en dat wil zeggen dat iedereen kan meewerken aan de ontwikkelingen van de applicaties. Met deze applicaties kunnen, bijvoorbeeld bedrijven, zonder tussenpersoon transacties afwikkelen, wat een hoop geld scheelt.
Als we Uber als voorbeeld nemen; als je een Uber-taxi bestelt dan betaal je de chauffeur via de app van Uber. Uber verdient als tussenpersoon geld aan deze rit. Met de technologie achter Ethereum, deze DAPP’s wordt het mogelijk om betalingen rechtstreeks naar de chauffeur te sturen. Hierdoor kunnen de ritprijzen omlaag en verdient de chauffeur meer.
Samenwerkingen & Vladimir Poetin en Vitalik Buterin
Ook grote bedrijven zien de potentie van Ethereum. Het Ethereum Enterprise Alliance is in 2017 opgericht. Het is een ambitieus samenwerkingsverband van dertig grote bedrijven (zoals BP, Microsoft en JP Morgan) die experimenteren met het gebruik van Ethereum.
Ook bij wereldleiders is Ethereum niet onopgemerkt gebleven. Zo had Vladimir Poetin een ontmoeting met Vitalik Buterin, de oprichter van Ethereum. Poetin wil de technologie gebruiken om een nationale digitale munt te creëren, en daarmee de westerse technologie een paar stappen voor te zijn.
Ether
Ether is de munt die Ethereum gebruikt om de waarde van het netwerk te vertegenwoordigen. Er worden miners mee betaald en we kunnen elkaar betalen met deze token. Net zoals Bitcoin kunnen wij deze munt aanschaffen en verhandelen. Mensen die zeggen dat ze Ethereum hebben gekocht bedoelen dus eigenlijk dat ze Ether hebben aangeschaft.
Ethers hebben een bepaalde waarde en daar wordt flink in gehandeld. Op het moment van schrijven is 1 Ether $ 4,467 waard. Er zijn tegenwoordig talloze webshops waarmee je in Ether kunt betalen en handelaren verdienen (en verliezen) flink aan het speculeren op crypto-exchanges met deze munt.
Ethereum staat op de tweede plek van de meest verhandelde cryptocurrency, en is vrijwel net zo populair als zijn grote concurrent, de Bitcoin.
Hoe koop ik Ether?
Als je besluit om Ether aan te schaffen dan kun je een account aanmaken bij een betrouwbare exchange, zoals Bitvavo of Coinbase. Bij beide is het mogelijk om via SEPA overboekingen of i-Deal geld over te maken naar je account en dat om te wisselen voor Ether.
Je moet uiteraard alleen geld investeren dat je kunt missen. De cryptomarkt is erg wispelturig en de prijsverschillen zijn hoog. Het is verstandig om je eerst eens goed te verdiepen in de wereld van cryptocurrency voordat je erin gaat investeren.