HomeTechZelfmoordcapsule goedgekeurd voor gebruik in Zwitserland

Zelfmoordcapsule goedgekeurd voor gebruik in Zwitserland

In Zwitserland is het gebruik van een omstreden zelfmoordcapsule wettelijk toegestaan. Volgens Exit International, de organisatie die deze 3D-geprinte zelfmoordcapsule heeft ontwikkeld zal de machine volledig legaal beschikbaar worden voor mensen met een doodswens.

Exit International

De zelfmoordcapsule, genaamd ‘Sarco’ (een afgeleid van het woord sarcofaag) biedt volgens Exit International de benadering van een vredige dood. De huidige methode van euthanasie is om vloeibare natriumpentobarbital in te nemen. Anderen schieten zichzelf een kogel door het hoofd, maar dat is een wat minder charmante manier om naar de eeuwige jachtvelden te reizen.

Dr Death

 

De zelfmoordcapsule is ontwikkeld door euthanasie-activist Philip Nitschke, ook wel ‘Dr Death’ genoemd. De Nederlander Alexander Bannink heeft de machine ontworpen. De organisatie achter Sarco hebben de machine eerder gepresenteerd op de uitvaartbeurs in Amsterdam, waar mensen virtueel konden ‘beleven’ hoe het proces in zijn werk gaat. Dat is een keer wat anders dan een ritje Droomvlucht in de Efteling.

Zelfgekozen locatie 

In Zwitserland is Sarco dus volledig gelegaliseerd als middel om euthanasie te plegen. Mensen die gebruik maken van de machine kunnen deze op een zelfgekozen locatie laten plaatsen, zoals in een bos of een favoriete visplek. Dat is toch een beter uitzicht dan een paar TL-buizen op het plafond van een ziekenhuis.

Een druk op de knop

De capsule werkt door de veranderingen in de lucht binnenin. Met een druk op de knop neemt je ziel de lift naar boven. Dit komt omdat het zuurstofgehalte binnenin wordt teruggebracht van 21 naar 1 procent en dan wordt vervangen door stikstof. Door de snelle verandering in de atmosfeer van het apparaat heeft het lichaam geen tijd om CO2 op te stapelen. Een verhoogde concentratie CO2 in het bloed geeft een alarmsignaal in het lichaam af, wat paniek veroorzaakt. Dat is in dit geval uitgesloten.

Geestesbekwaamheid

Voordat de persoon in kwestie de zelfmoordcapsule in stapt worden er een aantal vragen gesteld. Dit is om de geestesbekwaamheid van de persoon te testen. Je moet uiteraard wel met je nuchtere verstand naar de andere kant verhuizen. Daarna sluit de capsule zich, en kan de inzittende zelf bepalen wanneer hij of zij de knop indrukt.

Omstreden

De invoering van Sarco is omstreden, tegenstanders vinden dat de zelfmoordcapsule zelfdoding verheerlijkt. Wij zijn net zo neutraal als Zwitserland en hebben hier geen mening over. Wel vinden we dat de machine eruit ziet alsof het net een reis vanaf planeet Krypton heeft afgelegd. Maar dat terzijde.

 

Meer van dit