Robots die zichzelf voortplanten. Het klinkt als een bizar sciencefiction verhaal maar niets is minder waar! Het gebeurt op het moment dat jij dit artikel leest. Het is een enge gedachte, maar wetenschappers hebben het het wel voor elkaar gekregen.
Als je nu denkt dat er een cyborg is die een miljoen megabytes in een andere cyborg ejaculeert dan heb je het mis. Zo ver is de technologie nog niet. Maar we komen wel in de buurt! Hoe? Dat lees je in dit artikel.
Xenobots
Wetenschappers Michael Levin en Josh Bongard presenteerden in 2020 xenobots. Deze twee geniale breinen ontwierpen de xenobots met een computer, en bouwden deze daarna op met de cellen van een kikker (de Xenopus laevis), de naam xenobots is hiervan afgeleid.
Deze biologische robots zijn niet groter dan een zandkorrel, maar ze leven en kunnen zich staande houden onder de juiste omstandigheden. In de toekomst kunnen xenobots ingezet kunnen worden voor nuttig werk in de medische wereld. Zoals dichtslibbende bloedvaten reinigen en medicijnen afleveren op de juiste plek in het lichaam.
Voortplanting
Deze xenobots kunnen zichzelf voortplanten. Dat klinkt eng, en dat is het ook, maar het idee is niet nieuw. De basis voor dit idee werd een halve eeuw geleden gelegd door de Hongaars-Amerikaanse wiskundige John Von Neumann.
Von Neumann voorzag de mogelijkheid van machines, die losse onderdelen van zichzelf konden maken, want handig is, want dat zou betekenen dat een machine zichzelf zou kunnen repareren. Dit idee wordt in de robotica tot op de dag van vandaag onderzocht.
Zelfreplicatie
Xenobots planten zichzelf voort door middel van zelfreplicatie. Doordat losse cellen tegen elkaar aan worden gedrukt worden er ‘baby’s’ gecreëerd. Xenobots worden in petrischaaltjes bewaard en onderzocht, omringd door losse cellen, deze cellen worden door de xenobots gebruikt om zichzelf dus voort te planten. Als deze ‘baby’s’ volgroeid zijn, dan begint de hele cyclus opnieuw. Een doorbraak voor de wetenschappers.
Neuralink
Hoewel het een doorbraak is in de wereld van robotica, ziet Max Hodak, mede-oprichter van Neuralink een toekomst met zelfreproducerende robots somber in. Volgens hem zullen zelfdenkende robots een andere kijk hebben op de huidige economische en politieke systemen, wat tot wrijving met de mens kan leiden.
Als deze wrijving tot een conflict komt, dan zullen mens en robot tegenover elkaar komen te staan, wat uiteindelijk tot onze ondergang zal leiden. Als je denkt dat films als The Terminator een ver van onze bed show is, think again, want misschien zijn deze xenobots het begin van het einde.