Dyson werkt aan een autonome robot die op eigen initiatief huishoudelijke taken kan uitvoeren. Denk hierbij aan knuffels oprapen, stofzuigen, de vaatwasser uitruimen, en andere simpele taken dat in een huishouden moet gebeuren. Dyson wil de robot aan het einde van 2029 op de markt brengen. Er zijn al prototypes gepresenteerd.
Dyson werkt aan huishoudrobot
Het prototype bestaat echter nog wel uit losse robots die afzonderlijk van elkaar losse taken uitvoeren. Het is de bedoeling dat deze robots uiteindelijk tot een geheel worden gefabriceerd. Zo is er bijvoorbeeld een robotarm met flexibele knijper die glazen en borden vast kan pakken zonder dat deze breken. Een andere robot heeft een arm met een hand met vijf vingers, die verschillende objecten op kan pakken.
Er is ook een robot ontwikkeld die een camera heeft die de hele omgeving in 3D in kaart kan brengen. Met deze beelden kan de robot bijvoorbeeld een meubelstuk of tafel stofzuigen en schoonvegen. Dit camerasysteem, en de losse robotarmen zullen dus een geheel moeten worden, en uiteindelijk een robot voor consumenten gaan worden. De ontwikkeling hiervan heeft nogal wat voeten in de aarde.
Today, at @ieee_ras_icra, Dyson gives a glimpse into the future of household robots for the first time.
From manipulation and robot learning, to visual perception and compliant control…
Intrigued by what you see? Join us https://t.co/SGmB3Sz2e8#Dyson #Robotics #ICRA2022 pic.twitter.com/58cEyzK0U2
— Dyson (@Dyson) May 25, 2022
Heel veel technische snufjes
Een autonoom apparaat handelt naar eigen inzicht, en heeft dus een hoop technische snufjes nodig om dit voor elkaar te krijgen. Dyson werkt dus aan verschillende disciplines. Dit omvat beeldherkenning, sensor, mechatronic en energieopslag. Het bedrijf heeft op het moment van schrijven te weinig technici in dienst om dit project voor elkaar te krijgen. Naar verwachting worden er de eerstkomende vijf jaar honderden mensen aangenomen om de klus te klaren.
Het is overigens ook een duur project. Dyson investeert zelf 600 pond in het project, de rest komt van investeerders. Het hele plan kost circa 2,75 miljard pond. Het bedrijf werkt op vier plaatsen aan dit roboticaplan, waarvan er drie locaties in Engeland zijn. De vierde locatie bevindt zich in Singapore, daar staat het hoofdkwartier van Dyson. Een Engelse locatie heeft ook een opleidingsinstituut voor robotica. Hier worden mensen opgeleid die mee kunnen werken aan het project.
#Dyson komt met robots die helpen in huishouden: 'Een grote gok'https://t.co/2mILAi5Xe6
— Bright (@Bright) May 25, 2022
Dyson is constant in beweging
We kennen Dyson uiteraard van de revolutionaire stofzuigers, föhns ventilatoren en blaasdrogers. Het bedrijf introduceerde onlangs een hoofdtelefoon die lucht zuivert. Het bedrijf ziet wearables als een nieuwe stap in de juiste richting. Een elektrische auto stond ook in de planning, maar die plannen zijn inmiddels geschrapt.
Aan het einde van dit decennium verwacht Dyson om robots op de markt te brengen die meerdere huishoudelijke taken kunnen uitvoeren. Er is nog geen indicatie over de prijs, of over het uiterlijk van de robot. We hebben hieronder een filmpje geplaatst waarin wordt gesproken over dit project. Deze prototypes zijn wat Dyson betreft het begin van het tijdperk waarin robots consumenten gaan dienen.